"За няколко долара повече" изложба фотография

Снимка: Ал Вълчев

 

Експозиция Александър Вълчев в Софийски Арсенал - музей за съвременно изкуство бул. „Черни връх” №2, София

 

Серията „За няколко долара повече” представлява девет фотопортрета на художници в техните ателиета.

 

Фотографиите са като кадри от несъществуващ уестърн филм, където те са главни герои, сценаристи и сценографи, а фотографът е режисьор.  Ателието е тяхна крепост, място, където реалност и фикция се смесват в едно, а те се уединяват в своя собствен филм.

 

Една приказна история за любовта към изкуството и способността да устояваш на изкушенията; да гледаш сериозно на заниманието си и с ирония на апатията на другите; да търпиш безразличието, но да не се примиряваш с него; да съхраниш честта си и да оцелееш в сивотата на ежедневието, като запазиш мечтите си и желанието си да се бориш за обречени каузи.

 

Деветте фотографии носят различно настроение, което следва характера и позата на портретувания, допълнено от обстановката, която разкрива неговия вътрешен свят, а също така и на отношението му към ненатрапчиво присъстващата във всеки кадър пушка, като символ на борбата.

 

 

 

Портретите внушават на зрителя деветте настроения от индийския театър: еротично, комично, гневно, успокояващо, заплашително, извикващо отвращение, печално, героическо, изумяващо.

 

Изложбата "За няколко долара повече" можете да посетите от днес 10 май до 3 юнив Софийски Арсенал - музей за съвременно изкуство.

 

 

Още Арт