Изложба скулптура на Огнян Читаков

 

Откриване на 16 януари, 18.30ч. в арт пространството на галерия "Париж-Москва"

 

 

Младият и талантлив творец е роден през 1976г. в Асеновград. Завършва НХА в София ,специалност „Скулптура” през 2004г. със степен магистър. Член е на СБХ от 2007г. Той има редица изяви в общи изложби в България, Италия, Германия и др.

 

 

Първата си самостоятелна изложба „Посоки” представя в галерия „Мисията”  към МнВР през 2011г.по време на „Европейска нощ на музеите и галериите”. Излага произведенията си и в Музея на Панагюрското златно съкровище ,град Панагюрище, както и в галерия „Резонанс” в Пловдив. През  2010г. печели наградата за скулптура на „Алианц България”.

 

 

Огнян Читаков е рядък и запомнящ се скулптор. Макар и все още млад, той демонстрира в творчеството си респектиращ професионализъм, автентичен изказ и богата пластична култура. Неговите монументални творби, изградени на принципа на натегнатите конструкции са единствени по рода си, които освен с виртуозно изпълнение и забележително проникване в материала, се отличават и с дълбочината на посланията си.

 

 

 

 

Навлизайки в структурата на земния камък, авторът търси и дълбае своя философски камък, онова невидимо духовно творение, което алхимиците наричаха „Lapis filosoforum”. В неговите ръце неумолимите закони на гравитацията намират своето равновесие, а съзидателните творчески импулси превръщат хаоса в космос, тежестта и съпротивлението на масата в красива структура, която се издига към небето като птица. Всеки истински художник се бори с материята, с нейната упорита жилава природа. И в тази трудна битка духът не винаги е победител. Скулптурите на Огнян Читаков са истински триумф на мисълта и техническите умения – една хармонична доминанта на авторовата воля и талант.

 

 

Нова насока на творчески търсения са малките пластики на автора – камерни, ювелирни и загадъчни. От най-дълбоките недра на гранита и габрото ни съзерцава тайнствено око, като врата към отвъдното, като висш космически разум. Когато се изправим пред тези мистериозни творби, нашата триизмерна реалност се превръща в прелюдия към друго пространство, което трасира пътя към дълбините на мирознанието. През оживялата оптика се пречупва цяла вселена, родена от извънземна еволюция. И въпреки, че пластиките са изпълнени с дизайнерска прецизност и в духа на една модерна естетика, синтезът на камъка и стъклото звучи изключително първично, като жива органична клетка. Надничайки в многобройните очи на тези „живи” създания изпитваме потребност да прекрачим прага на другия свят и да се изгубим в него.

 

 

Чети и: Бианка Панова - В името на голямата цел - Зад кадър

 

 

„Скулптор съм, не само защото завърших тази специалност в Националната Художествена Академия, а защото за мен скулптурата е начин на мислене, начин на общуване, начин на живот и отношение към околния свят.  Обичам я, защото тя е форма, пространство, функция, архитектура, дизайн, инженерна мисъл, технология и най-вече изкуство, едновременно изящно и приложно.”, представя себе си Огнян Читаков. 

 

 

Харесайте или споделете новината ако Ви е допаднала:

Още Арт