Силата на молитвата - изложба в НГЧИ

 

На 16 май  2012  от 18 часа в НГЧИ

 


Кичахиро Нишоура представа "Силата на молитвата" в Националната галерия за чуждестранно изкуство.
 

Изложбата представя творби на известния японски калиграф Кихачиро Нишиура, който живее и твори в Япония и САЩ.
Той е потомък  на Нишиура Енджи, основател на училище за керамика от периода Мейджи (1868 - 1912). „Нишиура-яки” обучава майстори на керамични изделия,  високо ценени в Япония и по света заради специфичната техника и изящна изработка. Потопен от най-ранна възраст в традициите на японското изкуство, Кихачиро Нишиура се насочва към калиграфията и създава собствен стил, който синтезира същностни аспекти на японската култура.

 


Изложбата, която художникът ще представи в София, включва 33 творби авторска калиграфия. Те са плод на творческо осмисляне на японската калиграфска традиция - шинтоистки молитви, поезия, вариации върху калиграфии на известни дзен монаси.

 

Специално за българската публика Кихачиро Нишиура е подготвил серия от калиграфски преводи на  стихове от Ботев и Яворов.

 

Едновременно с интересите си в тази област, Кихачиро Нишиура  се занимава и с  икебана – аранжировка на цветя, кодо – съчетание на аромати и чаною  – чайна церемония.


При подреждането на цветя, според някои от школите на икебана, се спазват принципите на йерархия, хармония и ритъм, което визуализира  идеята за вечния кръговрат на живота.

 

Усилията на Кихачиро Нишиура са насочени към приобщаването на една по-широка аудитория  към изкуството на калиграфията:

 

„Старая да поставя акцент върху визуалния аспект, оставяйки прочита на втори план, така че дори зрителят да не разбира съдържанието, да почувства въздействието на калиграфското изкуство.“

 


По време на изложбата ще се проведат демонстрации от автора, по следния график:
 

17 май, четвъртък (16 – 17 часа) –  икебана и калиграфия


18 май петък (16 – 17 часа) – кодо и калиграфия


19 май, събота (19.30 – 21.30) – в рамките на  „Нощта на музеите“ -  калиграфия, икебана и кодо.

 

 

Изложбата ще бъде открита за публиката от 17 май до 11 юни 2012.
Организатори на изложбата са Министерството на културата, Националната галерия за чуждестранно изкуство, Посолството на Япония в България, Съншайн Турс и Японо-българското дружество за приятелство
.

 

 

Още Арт