Литературен прочит на текстове на Имре Кертес

 

Унгарският писател е носител на Нобеловата награда за литература за 2002 година

 

 

Тази вечер (24 януари) от 18 часа, в Зала „Йерусалим” на Еврейския културен дом (бул. Александър Стамболийски 50) ще се състои мултимедиен литературно-музикален прочит по произведения на Имре Кертес в изпълнение на актрисата Габриела Хаджикостова. Автора и книгите му, преведени на български, ще бъдат представени от литературния критик Емил Басат.

 

 

Унгарският писател Имре Кертес е носител на Нобеловата награда за литература за 2002 година за книгите му, „които подкрепят крехкия опит на индивида срещу варварския произвол на историята“.

 

 

Роден е през 1929 година в Будапеща. През 1944 година, в края на Втората световна война, е депортиран заедно с други унгарски евреи в концентрационния лагер Аушвиц, след което е изпратен в лагера Бухенвалд.

 

 

Най-известната книга на Кертес, „Безсъдбовност“ („Sorstalanság“), описва опита на петнадесетгодишния Дьорд Кьовеш в концентрационните лагери Аушвиц, Бухенвалд и Цайц. След освобождаването на Бухенвалд от американските войски през април 1945 година, Кертес се завръща в Унгария, където завършва образованието си и работи като журналист и преводач. Започва да пише „Безсъдбовност“, но първоначално среща трудности с публикуването на книгата. Тя е издадена през 1975 година. В края на 80-те години отново започва да публикува романи, в някои от които доразвива елементи от сюжета на „Безсъдбовност“ в контекста на следвоенна Източна Европа. От края на 90-те години прекарва голяма част от времето си в Берлин.

 

 

На български език са издадени следните книги на Кертес: „Безсъдбовност”, „Кадиш за нероденото дете”, „Досието К.”, „Английското знаме”.

 

 

 

 

Актрисата Габриела Хаджикостова и режисьорът Ищван Наги са основатели на „Малко театро” – Будапеща, което съществува вече 15 години като независим театър. Габриела Хаджикостова е учила  една година актьорско майсторство за куклен театър в България, след което завършва актьорско майсторство за мюзикъл в Театралния институт в Будапеща. В продължение на 16 години активно работи в Немския театър в Будапеща, като успоредно с това заедно с Ищван Наги създават „Малко театро”. За 15 години са осъществили 43 постановки, които много често играят едновременно на два езика. Основната им цел е да помогнат българите, живеещи в Унгария, да запазят своята културна идентичност, да разширят мирогледа и познанията си за България.

 

 

Чети и: Христо Керин - Графика в галерия "Неси"

 

 

Харесайте или споделете новината ако Ви е допаднала:

Още Арт