Георги Ямалиев - Цензурирано

 

Галерия "Credo Bonum" 29 януари – 18 февруари 2013

 

 

В най-новия си проект Георги Ямалиев продължава да развива своя интерес към проблемите на съвременното общество, ползвайки графичния език на рекламата, агресията на уличната визия и възможностите на новите технологии.. На основата на собствения си образ и на серия от черно бели портрети на негови колеги, авторът наслагва поредица от критични изявления, въпроси и коментари, свързани с властовите зависимости в света на изкуството и условията, в които се появява цензура.

 

 

Интересът на Георги  Ямалиев към тази тема идва от личния му опит по време на резиденция и участие в международно биенале на съвременното изкуство в Мароко, където той и другите му български колеги са били подложени на безогледна цензура от страна организаторите. Силният афект от този случай изважда наяве болезнените съмнения и тревоги на артистичното съзнание.

 

 

В „цензурираните” портрети в изложбата се разпознават лица от новото поколение съвременни български артисти, което наследи с тежки последствия условностите на миналото и компромисите на настоящето.

 

 

Авторът замества класическата „черна цензурираща лента” и развива нейното универсално значение с допълнителни семантични нива чрез материалите, които използва – злато като комерс, огледало като суета, бяло като невинност, полупрозрачно като неяснота, метал като власт. Също толкова символичен е и жестът, оставен за посетителите, които ще могат да премахнат цензуриращите ограничения, но не за да видят целия образ, а за да разберат повече за цензурата, да зададат сами на себе си важни въпроси и да помислят върху поставените проблеми.

 

 

Макар и да идват от професионалните йерархии в света на изкуството те могат свободно да бъдат зададени и в много по-общ план, засягайки ежедневната етика на обществените отношения.

 

 

Откриване – 29 януари 2013, (вторник), 18.30 часа

 

 

Чети и: Еленко Андреев - Дипломатически протокол и церемониал

 

 

Харесайте или споделете новината ако Ви е допаднала:

Още Арт