Един нов будоар на Мариела Гемишева 2013

Снимка: Цикламен профил, © Данаил Щърбанов

 

Изцяло нов акцент в инсталацията е розовият килим

 

 

Галерия „Юзина” представя изложба –  инсталация на „стилизиран“ дамски будоар, представящ личното пространство на жена – моден дизайнер и художник. В проекта „Един нов будоар на Мариела Гемишева 2013” са включени фрагменти от работи на авторката от последните 10 години (”Out of myself” 2003, “Objects 2007”, “Self-portrait“ 2008,”My favorite boudoir” 2010, “Drawings” 2011), изследващи собствената й личност. В инсталацията участват и фрагменти от проекти, работени в сътрудничество с фотографите Александър Нишков и Данаил Щърбанов.

 

 

Изцяло нов акцент в инсталацията е розовият килим, с който ще бъде покрито подовото пространство на галерия „Юзина”. Килимът ще остане в галерията по време на цялата изложба от 31 януари до 14 февруари. В проекта присъстват и специално създадени авторски обекти, в които са разработени основни елементи от „деформирани” будоарни аксесоари, представящи „фетишизираното женско начало“. Инсталацията поставя под въпрос конюнктурния статус на фетиша, разкрит като преповтаряна ценност, коментирана и травестирана в различност, която да бъде елемент за подхранване на неговата връзка с модата – Fashion & Fetish.

 

 

Чанта Вагина

 

 

Проектът се осъществява в сътрудничество с FAC (Fashion Art Center) Mariela Gemisheva. „Етикетите”, поставени върху обектите-аксесоари с надпис FAC, могат да се тълкуват не само като ''Fashion Art Center'', но и като ''Frequently Ask Question'' или като друга популярна английска дума, започваща с F.'' (цитат от публикация на Василена Мирчева в списание „ЛИК” от м. октомври 2010) Изложбата ще бъде показанa на следващ етап и в Китай с партньори на галерия „Юзина”.

 

 

Гост на проекта e модният дизайнер Светослав Колчагов

 

 

Той е асистент по основните модни  проекти на Мариела Гемишева от 1998 г. до 2003 г. В проекта участва с “Обекти в женски род” – класически будоарни обекти /корсети, кринолини и рокли/, изработени специално за "Един нов будоар на Мариела Гемишева 2013”. Роден е в Пловдив, но от 2003 г. живее и работи в Лондон, като през 2004 и 2005 г. работи за Alexander Mcqueen, а през 2003 и 2004 – за Preen и Burberry.  От пролетта на 2006 г. до сега създава мода за “Golden label” на Vivienne Westwood.

 

 

Чети и: Фредерик Бегбеде - Помощ, простете

 

 

Харесайте или споделете новината ако Ви е допаднала:

Още Арт