Концерт на Никола Паров и Агнеш Херцку

 

Унгарския културен институт на 29 януари от 18.30 часа

 

 

Никола Паров е роден в София (1960). Живее в Будапеща. Като дете изучава 6 години класическа музика (пиано и виолончело), но постепенно насочва вниманието си към фолклора. През 80-те години той вече е известен сред фолклорните среди не само в Унгария, но и в Западна Европа.

 

 

Специализирал в балканска и западноевропейска традиционна музика, той експериментира и с фюжън и кросоувър музика между джаз, класическа и етномузика. Има издадени 15 албума. Предишни негови групи са: Zsarátnok, Barbaro, Gábor Gadó Trió. Понастоящем работи с легендарната група Mozaik на Анди Ървайн и със собствения си квартет и певицата Агнеш Херцку.

 

 

Агнеш Херцку е една от най-популярните народни певици в Унгария. Била е член на Ансамбъл Honvéd, оркестър Fonó, състава Szalonna és bandája, и на Унгарския държавен фолклорен ансамбъл. Има издадени пет самостоятелни албума. Млада, талантлива, с невероятно чувство за интерпретация на народните песни в различните музикални стилове. Работи с Никола Паров още от създаването на мащабната продукция „Naplegenda“ (Легенда за слънцето, 1999). В настоящия репертоар на Квартет Никола Паров певицата изпълнява едни  от най-хубавите западно-европейски народни песни.

 

 

 

 

Чети и: Юбилеен "Много шум за нищо"

 

 

Харесайте или споделете новината ако Ви е допаднала:

Още Арт