Джон льо Каре - Дама, поп, асо, шпионин

 

Екранизацията на романа от 2011 г. получи изключително висока оценка както от публиката, така и от критиците

 

 

На 4 февруари един от асовете на шпионския трилър, британският писател Джон льо Каре, ще ни пренесе в годините на Студената война.

 

 

С „Дама, поп, асо, шпионин“ започва прочутата трилогия „Карла“, която се отличава с ловко изплетена фабула, остроумен диалог и психологическа дълбочина и неслучайно се третира като един от шедьоврите в жанра. Централният персонаж е Джордж Смайли, вежлив ловец на шпиони, принуден да напусне работата си малко преди да му възложат отговорна мисия. Уповавайки се на своя опит, той трябва да залови предател, проникнал във висшия ешелон на британското разузнаване.

 

 

 

 

Екранизацията на романа от 2011 г. получи изключително висока оценка както от публиката, така и от критиците.   

 

 

Под прикритието на псевдонима Джон льо Каре се подвизава Дейвид Корнуел – повелителят на психологическия съспенс в шпионската литература. Заемал ключови позиции в различни сектори на британското разузнаване, той се оказва „таен агент“ и на територията на художествения текст – едва ли има автор, който познава по-добре параноята на политическите отношения, захранваща международния шпионаж. През 2008 г. Таймс класира Льо Каре на двайсет и осмо място в списъка на „50-те най-велики британски писатели след 1945-а“, а бестселъри като „Дама, поп, асо, шпионин“, „Най-търсеният човек“ и „Шпионинът, който дойде от студа“ уплътняват блестящо това признание.

 

 

Чети и: Галерия "ЛИК" представя "Измерения"

 

 


Харесайте или споделете новината ако Ви е допаднала:                

Още Арт