Хубен Черкелов рисува с децата от Арт училище

 

Хубен Черкелов бе специален гост на детската арт школа в Галерията за модерно изкуство

 

На 12 май двете групи на арт училището се събраха за съвместен урок с авангардния български художник.

С помощта на умелата ръка на Хубен, малките творци нарисуваха първите си творби с маслени бои и се запознаха с нови техники на живописта.  С палитри върху платно те пресъздадоха сюжети, базирани на банкноти – 1000 джибути
(африканска банкнота), 100 френски франка, 100 швейцарски франка.

 


Децата бяха нетърпеливи да зададат своите въпроси на художника и с интерес слушаха за обемните му картини, създадени с напластяване на маслени бои.

 

 

И в изкуството трябва да се работи много“, посъветва Хубен Черкелов талантите, „вдъхновението идва, когато влезеш в ателието и хванеш четката“.

 Хубен започва работа в своето ателие на 39 улица в Манхатан в 9 часа и работи по 8-10 часа дневно. Животът му е отдаден на изкуството, споделя той.


Живопистта му се отличава със силно напластените бои, експерименти в техническите средства и базирани на банкноти сюжети. В картините си Хубен пресъздава образите от емисиите на стари банкноти и монети от Щатите и други държави по света. По този начин той третира темата за историята, общността и принадлежността към символите на нацията.

 

 

Той използва силно напластяване на интензивни тонове от маслото, които въздействат със своята силно изразена релефна повърхност.  Стилът на рисунъка му носи следите на Романтизма и Символизма, но по отношение на изпълнението той попада в направлението на постмодернистите.
 

Четете и Българският павильон“ в Галерията за модерно изкуство

 

 

Още Арт