Антонин Ират - Uncle Man

 

Изложба обекти и фотографии в Чешкия център

 

 

Uncle Man е вдъхновен от любимия чешки детски комик Чичо Йедличка (Strýček Jedlička, 1923-1993), който, колкото и да е парадоксално, според негови съвременници не е обичал деца. Това несъответствие инспирира Антонин Ират към творби, черпещи идеи от този факт и имащи много общо с Чичото.

 

 

Чичо Йедличка е само вдъхновението. Работите, които възникват са резултатът и функционират без да е необходимо запознаване с причината. Инсталацията от обекти и фотографии образуват един вид приказка, т.е. история скрита между редовете.

 

 

 

 

„Чрез дребни трикове, Антонин Ират приближава и обогатява реалността.  Донякъде недодялано и дръзко той я разклаща и разлюлява. Вмъква в обикновеното ежедневие иронични бисери, забързани софистични прозрения, малки и по-големи невероятни открития, неотложни въпроси.  Когато и да поиска, Ират искрено и с невероятно желание  разклаща безопасната равнина, по която като че ли автоматично крачат нашите усещания. Дадаизъм. Пънк. Романтика. Уханието на изминалата вечер. Изцелителното докосване на шамана. Загорялата вечеря. Дивите животни в идиличната градина на познанието. Докато през това време Медуза със затворени очи тихо сресва змийските си коси пред огледалото. Остри могат да бъдат думите, както и ножиците в ръцете върху семейния албум. Притъпено може да бъде нашето виждане.

 

 

Люлките сами се люлеят, дърветата се въртят и не само децата очакват чудеса. Uncle Man е странна фигура, която точно в този момент, между редовете и между сенките на отделните моменти, разказва история за това какво тепърва ще ни се случи…

 

 

Затова Uncle Man  е подходящо и достатъчно тайнствено название на цикъл обекти, фотографии и малко пърформанс, които правят тази изложба.“ Катарина Ухлиржова, куратор

 

 

Откриването на изложбата ще е на 5 фвруари от 18.00 ч. в Галерията на ЧЦ и ще продължи до 1 март 2013 година.

 

 

Чети и: Даниъл Силва - Портретът на един шпионин

 

 

Харесайте или споделете новината ако Ви е допаднала: 

Още Арт