90 години от рождението на Генко Генов

 

Името му е символ на творческа свобода и отстояване на собствен пластически възглед

 

 

Юбилейна изложба по повод 90 години от рождението на именития Генко Генков се открива на 07 февруари от 17.00ч. в зала „Сирак Скитник” художествена галерия "Димитър Добрович". Ще бъдат представени негови творби - притежание на галериите в Сливен, Бургас, Стара Загора, Казанлък и Ямбол. Художникът е носител на Наградата за литература и изкуство „Добри Чинтулов” и е обявен за почетен гражданин на град Сливен през 2000г.

 

 

Името му е символ на творческа свобода и отстояване на собствен пластически възглед. Той е странен, неразгадаем, необозрим, неразбран и от мнозина охарактеризиран с простичкото „луд гений”. Мощен, самобитен, непримирим, оригинален човек и творец.

 

 

Легенда в българското изкуство още приживе, не само заради изключителното си чувство към цвета, но и заради волния си, бохемски начин на живот като истински артист. Изречението му „Копая в цветовете като с мотика” изразява ясно неговата живопис – експресионистична, силна, с дълбоки, сложни цветове. Рисува пейзажи и портрети. Платната му, специфични, уникални заради неповторимия му изобразителен език, въздействат най-вече с колорита, който е силен, сложен и често носи дълбок подсъзнателен смисъл.

 

 

 

 

Генко Генков е роден 1923г. в село Чоба, Пловдивски окръг. Завършва Художествената академия в София, специалност „Живопис” през 1948г. Негови преподаватели са Борис Митов и професор Дечко Узунов. Участва редовно в художествения живот в страната. Негови творби са включвани и в представителни изложби на българското изкуство в чужбина – Ню Йорк, Париж, Варшава, Москва и др.

 

 

Чети и: Саймън Мордън - Уравненията на живота

 

 

Голяма част от произведенията му се намират в Националния музей на българското изобразително изкуство, всички художествени галерии в страната, музея „Гугенхайм” – САЩ, музея „Пушкин” - Русия, музея за съвременно изкуство в Париж и частни колекции в страната и чужбина.

 

 

Харесайте или споделете новината ако Ви е допаднала: 

Още Арт