Вида Пиронкова - Изложба "Love Letters"

 

Арт галерия "Париж - Москва"

 

 

Арт галерия “Париж-Москва”  представя изложбата  на Вида Пиронкова „Love Letters”. Откриването ще се състои на 13 февруари (сряд) от 18.30ч.

 

 

Събитието е посветено на Деня на любовта и всички влюбени „Св. Валентин”.  За това на някои от произведенията ще има написани „любовни послания” на няколко езика. А в някои от бижутата те са скрити, като криптография.

 

 

Ценителите на изкуството ще могат да се насладят на творбите от 13-и до 17-и февруари 2013г.

 

 

 

 

Вида Пиронкова е родена в Пловдив. Дъщеря е на големия български художник Енчо Пиронков. Завършва пиано в СМУ „Любомир Пипков” и музикално-танцовата академия в Пловдив при проф. Георги Петров.

 

 

Песента ѝ „Ела” получава наградата на журналистите на фестивала „Златният Орфей” през 1993 г. Има издаден съвместен албум с Надя Ботева – „Керванът”. Пет години работи в Рим като консултант в галерия „Ital Arte Fine Print” и като галерист в “Studio d’Arte”.  Писала е критични статии по изобразително изкуство, работила е като редактор в списание за архитектура, строителство и дизайн „Детайли” и като музикален редактор в „Балкантон”. От 8 години живее в Гърция, където преподава пиано и прави авторски бижута.

 

 

Творческата и генетичната връзка между поколенията, естествената приемственост, са нещо срещано, както в историческата, така и в съвременната практика. Вида Пиронкова не само оборва максимата, че при талантите природата си почива едно поколение, но и доказва, че избухва с още по-голяма сила и разностранност. Тя се чувствува еднакво вдъхновена между нотите и гамите, както и с палитра и четка в ръка. Със същия размах талантливо жонглира с малката пластика и малките разкази.

 

 

 

 

„По принцип всичко при мен става с натрупване на много знания, от начина на живот, влияние от социалната среда и семейството. Аз съм родена в семейство и социална среда, които още през миналия век, дори по времето на друг обществен строй живееха по много бохемски начин. Само сред много изявени духовно личности в България. След това светът започна да се отваря за тях. Така че от невръстна възраст получих цялата тази кошница от дарове, с която съм надарена. Това е нещо, което осъзнах напоследък. Прекарах доста години с това да разпилявам нещата, които ми бяха дадени”, споделя Вида Пиронкова.

 

 

Чети и: Петя Щифлер - 69 изпитани афродизиака

 

 

Това, което излиза от ръцете и главата ми не е подчинено на съществуващите форми. Ползвам ги, но винаги се стремя да бягам от ограниченията”, казва авторката.

 

 

Това, което прави бижутата на Вида Пиронкова неповтроими и магнетични е, че в тях поетично и магически се преплитат силата на модерната визия и духът на Древна Елада.

 

 

Вида Пиронкова прави пръстени, огърлици, обеци и гривни и навсякъде слага по едно камъче от Древна Елада, защото в камъните се крият спомени. Не стига това, но в тези спомени има и ноти. Закачете една нейна огърлица, на прага на вратата или на терасата си и ще чуете как вълните на Бяло море се плискат в краката ви.

 

 

Харесайте или споделете новината ако Ви е допаднала:

Още Арт