Кирил Кацаров - Sport Unlimited

 

Тялото е най-висшият инструмент на реалността. А неговото състояние на свръхформа  е нирваната, към която всички ние се стремим

 

 

Sport Unlimited се интересува от спорта като свръхпроявление на човешката същност, като надскачане на себе си, като живот на максимум. Защото точно там, на предела на възможностите, човек се докосва до Бога, в онзи пиков момент когато мечтата се сбъдва…

 

 

Арт проектът Sport Unlimited изследва пречупването на призмите на реалността, характерно за моментите на пробив, на свръх усилие, на рекорд.

 

 

Фокусът в картините е импулсът към нов рекорд и онзи специален миг, в който почти си докоснал другото измерение и си в една своеобразна „ничия земя“. Волята за победа е толкова силна, че буквално трансформира реалността около себе си и спортистите попадат в едно променено битие, пълно с невероятни форми и цветове или просто схематично изчистени образи – символи на модерната цивилизация. Усеща се почти нереална атмосфера и безтегловност, съществуващи по други правила.

 

 

 

 

Артистът иска да изрази емоцията от сливането на различни светове, и създаването на нова вселена. Статуквото е преодоляно, миналото е надскочено и структурата на битието е разкъсана. И всичко това като своеобразна творческа авантюра със синдрома на разширяващата се вселена.

 

 

Експозицията представа дузина платна живопис, всяко едно от които е тематично обвързано с определен спорт: плуване, футбол, халки, сумо, таекуондо, художествена гимнастика, тенис, лека атлетика, кънки на лед и др. Акцентирано е както върху известни български и световни спортисти от съвремието ни, така и върху чисто визуално въздействащи композиции, които не търсят сходство с конкретна спортна звезда. Това е шести самостоятелен проект за Кирил Кацаров.

 

 

Той е нестандартен артист - изследовател на модерните времена. Той създаде нов арт формат като превърна картината в алтернативен рекламен носител, за да изследва границите на изкуството и комерсиалното начало. Серията изложби под името „Място за вашата реклама” представиха автора като иновативен и авангарден творец, който смело експериментира с модерното изкуство.

 

 

 

 

През последните пет години авторът реализира пет самостоятелни изложби живопис в столични галерии: в художествена къща “Триадис”, Национален арт център „Форум”, галерия 1908 и клуб 365. Провокативен стил, изчистени линии, различна гледна точка, смела импровизация, ярки образи и цветове - това е магията на Кацаров.

 

 

Изложбата може да бъде видяна до 6-и март в Anima Art Gallery, хотел Хилтън, бул. България 1.

 

 

Повече информация ще намерите във Facebook.

 

 

Чети и: БНТ и Народното събрание със съвместна изложба

 

 

Харесайте или споделете новината ако Ви е допаднала:

Още Арт