Изложба „Тайни символи” в галерия „Париж-Москва”

 

Художникът Петър Величков се завърна от Маями, за новата си изложба „Тайни символи”

 

 

Младият и талантлив творец изненада почитателите на изкуството с уникалната си техника – смес от керамика, маслени и акрилни
бои върху богатите на символика и цветове платна.

 

В последните 13 години Петър Величков живее и твори в американския щат Флорида. Вероятно тази отдалеченост и носталгия по Европа,  преплетенa с вдъхновението почерпено от великите творци от средните векове начело с Йеронимус Бош засилва интереса на художника, което наблюдаваме в неговите произведения. Картините му излъчват величие и разказват за хералдически символи, древни народи, причудливи създания и митологични образи.

               

Една от отличителните черти на човека  като Homo sapiens е търсещият ум. Ние винаги сме си задавали въпроси, не само относно нашето съществуване на Земята-защо сме тук, откъде идваме, какво става след смъртта, какъв е скритият смисъл на естествените феномени около нас, но и въпроси, засягащи самата природа на нещата. Хилядолетия наред сме изграждали система от вярвания, които са ни позволили, в някаква степен да си отговорим на тях.  Като част от тази система от вярвания, ние сме развили огромен запас от знаци и символи, които ни напомнят за връзката ни със Вселената.

 

Символите в живописта служат като визуален език за интерпретиране на комплексната идея и показател на универсални истини.
Огънят, например, символизира слънцето; пролетното цвете представлява възраждането и новият живот; средновековният дракон съчетава символиката навъздуха, водата, огъня и земята; а грифонът е символ на закрилата...
                

Останалите значения на символите, които използва Петър Величков, могат да бъдат разтълкувани от почитателите на изкуството, които ще бъдат отведени в неговия интересен свят в изложбените зали на галерия „Париж-Москва” до 3 Юни 2012г.
 

 

Още Арт