Евгени Велев - Ангели с материални крила

Ненаситната бяла луна

 

Живопис и още нещо...

 

 

"Спомняте ли си, когато Пипи Дългото Чорапче тръгна на уморение (училище) и трябваше да нарисува нещо в клас? Тя излезе навън от рамките (чина) и започна да рисува своя любим кон Малък чичо на пода. И моята задача в момента прилича на тази ситуация.

 

 

Човек не може в рамки и с малко думи да опише Евгени, наричан от някои Павароти, от други чудак, странник или просто Гената, а от мен на шега - гений. Той не се побира в рамки и определения, а още по-малко и това, което прави. Като започнем от големите му и още по-големи платна, до преподавателската му  и научно-изследователска дейност в Университета по библиотекознание и информационни технологии, през експериментите му – творчески и житейски до ..., но не на последно място истинското и вкусно вино. Виното, което прави и обича да споделя с приятели,  е нещо повече – приложна магия за поети.

 

 

Храм

 

 

Непредсказуеми понякога и странно-лъкатушещи потоците на съдбата отвеждат художника в неочаквани посоки. Една от страстите му Христови е към нетрадиционната литература, която пише. За мен беше необичайно предизвикателство работата ми като редактор на романа му „Най-дългият таратор”. Нещата стават още по-сложни и интересни с появата на поетичната му книга „Нажежени пясъци”. Той умее да подклажда огън, но и да носи вода от кладенци, когато трябва да те запали за идея. И обикновено, аз му се „връзвам”. Защото му вярвам. Така се и създаде „Полукръг за художествени експерименти”  в галерия „Ева” - с огън, вода, вино, картини и приятели.

 

 

Сега, обаче, това на което с удоволствие ставаме свидетели е естествен природен феномен и житейски експеримент – Евгени на 50! Тържествата по повод рождението на доц. д-р Велев отекват по целия свят и започват със специално подготвената за галерия „Париж-Москва” негова изложба. В живота, казват, има случайности, но в повечето случаи, съдбовността опровергава случайността.

 

 

Ангел с материални крила

 

 

По едно и също време картини на автора ще дишат паралелни животи в две европейски столици. Изложба на живописеца е подредена и в изложбената зала на издателство „Типография Наука“ в Руската Академия на науките в Москва.

 

 

Колко ли изненади ни очакват още...? В навечерието сме на раждането на новата поетична книга на художника – „Нажежени пясъци” с премиера в галерия „Средец” на Министерство на културата.

 

 

Евгени Велев е естествен, ексцентричен, но без поза и фалш и винаги е устремен към едно ново начало. Такова ще постави и в предстоящата изложба „Автопортрет на сянката ми“ в Народното събрание.

 

 

Пожелавам му, колкото и да са „Нажежени пясъците” под краката му, над него винаги да бдят „Ангели с материални крила”, за да има смелостта, вдъхновението и мъдростта да рисува Автопортрета на собствената си сянка." Райна Йотова

 

 

Изложбата "Ангели с материални крила" на Евгени Велев можете да видите в галерия "Париж-Москва" от 21 февруари до 5 март 2013 година.

 

 

Чети и: Георги Константинов - Човек за споделяне

 

 

Харесайте или споделете новината ако Ви е допаднала:

Още Арт