Вечер на Ивайло Петров в НДК

 

"Не се смятам за успял писател, а още по-малко за добър художник"

 

 

Вечер, посветена на 90 години от рождението на големия български писател Ивайло Петров (1923-2005) организират Столична община, Националният дворец на културата и издателство „Захарий Стоянов” на 20 февруари (сряда) от 18.30 ч. в зала 7 на НДК. Това е първата от поредицата творчески вечери, които трите институции заедно ще организират всеки месец.    

 

 

Приживе писателят казваше: „С натрупването на годините наистина се придобива известен житейски опит. Не се смятам за успял писател, а още по-малко за добър художник. По света има такива литературни шедьоври, които чета и препрочитам с преклонение и се смущавам, че се занимавам с писане”. Тези думи не са израз на суетност, а доказват изключителната скромност на големия белетрист,  който бранеше  личното си пространство, като остави отворена само една врата – своето творчество.

 

 

Достатъчно е да споменем, че той остави бележити произведения – върхове в националната литература „Мъртво вълнение”, „Хайка за вълци”, „Преди да се родя и след това”, „Объркани записки”, блестящи повести, разкази и новели.

 

 

Ивайло Петров е автор на повече от 20 книги, преиздавани многократно у нас и в чужбина. Превеждани са на  френски, немски, руски, белоруски, китайски, монголски,японски, румънски, полски, словенски и др. Носител е на много награди, сред които Голямата награда за  цялостен принос в българската култура „Христо Г. Данов”, наградата „Златен век” за принос в българската култура, Голямата награда на  СУ „Св. Климент Охридски” за литература, Националната литературна награда „Йордан Йовков” и др. През 2000 г. бе удостоен с  орден „Стара планина” – първа степен.

 

 

На тържествената вечер в НДК, за творчеството на Ивайло Петров ще говорят писателите проф. Михаил Неделчев, Бойко Ламбовски, Деян Енев и Иван Гранитски, ще участва и композиторът Хайгашод Агасян.

 

 

В фоайето ще бъде уредена изложба с десетина живописни платна и пластики. Така присъстващите ще се запознаят и с „втория талант” на белетриста – изобразителното изкуство. Ще бъдат представени и избраните съчинения на писателя , които издателство „Захарий Стоянов” подготви и издаде, заедно с Университетското издателство „Св. Климент Охридски”.

 

 

Чети и: Евгени Велев - Ангели с материални крила

 

 

По повод годишнината на Ивайло Петров 150 столични училища ще получат комплект творби от поредицата „Българска класика”, включително и „Преди да се родя и след това”, „Ако няма брегове”, „Объркани записки”, „Първа тайна”, „Леля се годява” и „Хайка за вълци”.

 

 


Харесайте или споделете новината ако Ви е допаднала:                

Още Арт