"Незаличимо" - непоказвано от БТА

 

115 години запечатани в снинмки и текстове

 

 


Уникални, непубликувани и непоказвани досега кадри от архива на БТА ще разкрият какво е вълнувало България през три века. „Незаличимо“ е името на изложбата, която ще бъде показана в галерия „Академия“ от 4 до 9 март.

 

 

Организатор на експозицията е БТА в партньорство с Националната художествена академия, куратор е Иво Хаджимишев.

 

 

Мигове от събитията, през погледа на журналистите от няколко поколения и епохи, са запечатани в 45 табла. От Освобождението и първата Конституция, през годините на Княжество и Царство България, водовъртежа на войните, въстанията, съпротивата, Народната република, демократичните промени, членството в НАТО и ЕС до събитията днес – всички те са събрани и оживяват в „Незаличимо“.

 

 

 

 

БТА навърши 115 години. Достойна възраст, особено за медия. И както всяка годишнина - повод за поглед назад. Вглеждане, придобиващо особен смисъл във времена, когато очертанията на бъдещето са неясни. Тогава уроците на историята са основа за мъдрост – остров, на който да стъпим, когато е хлъзгаво – за да се огледа обществото наоколо, да види и познае себе си.

 

 

Архивът на БТА пази историята – видяна през очите на медиите през 19, 20, 21 век – до днес. И помни пътя на журналистиката от първия бюлетин, написан с перодръжка и мастило през 1898, до дигиталната ера, когато информацията пътува почти със скоростта на светлината с едно натискане на „enter“. Днес националната информационна агенция отваря този архив като прозорец към събитията назад - защото има събития, незаслужено забравени и нито едно – незаслужено запомнено.

 

 

Чети и: Мо Йен - Промяната

 

 

Изложбата показва живота, а и как е възприеман той, с какъв език е писано за него, как медиите са улавяли пулса на деня. 115 години от обществения, духовния, медийния живот на България оживяват. Струва си да бъдат видяни, а още повече - осмислени.

 

 

„Незаличимо“ се открива официално на 4 март в 18:00 часа в галерия „Академия“, ул. „Шипка“ № 1

 

 

Xаресайте или споделете новината ако Ви е допаднала:

Още Арт