Руско-турската война в творчеството на български художници

 

Художествена галерия "Димитър Добрович" - Сливен

 

 

По повод националния празник на Република България - 3-ти март и честванията на 135 години от Освобождението на България от турско робство, Художествена галерия „Димитър Добрович” - Сливен организира изложба под надслов „Руско-турската война в творчеството на български художници” с творби, предоставени от Национален парк-музей „Шипка-Бузлуджа”.

 

 

 

 

Експозицията ще бъде открита днес от 17.00ч. в къща "Миркович".

 

 

Целта на изложбата е да покаже епизоди от Руско-турската война, командири на опълченските дружини и опълченци чрез произведения на изобразителното изкуство, съхранявани във фондовете на НПМ "Шипка-Бузлуджа". В изложбата участват платна на двама от най-известните старозагорски художници Димитър Чехларов и Янаки Кавръков, на казанлъшкия художник Иван Радев, картини на художници, участвали в пленери – Цветан Петров, Нестор Иванов и др.

 

 

Особен интерес представляват акварелните портрети на български опълченци от габровския художник Стефан Ковачев, рисувани в периода 1929 – 1931 г.

 

 

В изложбата са представени и портрети на офицери от Българското опълчение, нарисувани по повод 100-годишния юбилей от Освобождението на България от Борис Ненов.

 

 

Експозицията може да бъде видяна до 29 март.

 

 

Чети и: Премиера: Monocrossing

 

 

Xаресайте или споделете новината ако Ви е допаднала:

Още Арт