Збинек Бенишек и Ян Стеклик - Тънко & цветно

 

Изложба рисунки и картини на чешките автори

 

 

Ян Стеклик, роден на 5 юни 1938 г. в Усти над Орлици (ЧР), е художник, визуален поет, график, автор на колажи и пърформанс.

 

 

Той е един от главните действащи лица на художественото поколение през 60-те години на миналия век. В началото се занимава с абстракции, които възприема като оригинални идеи, изцяло се дистанцира от екзистенциалната тревожност. Заедно с Карел Непраш (чак до смъртта му) три десетилетия е директор на Ордена на чистия хумор без шега (Křížovnická škola čistého humoru bez vtipu) – обединение на млади художници, музиканти и писатели, които чрез творчески предизвикателства противодействат на тоталитарния режим.

 

 

Ян Стеклик е един от видните личности на чешката художествена сцена, създател на лирическото концептуално изкуство, инициатор на събития, в които активно участва публиката, на събития в природата, автор на оригинални инсталации, рисунки, колажи, обекти…Творбите на Ян Стклик могат да се разглеждат и като своеобразен чешки паралел с естетиката на легендарната международна група Fluxus. Понастоящем работи в родния си град.

 

 

Чети и: Нора Робъртс - От пръв поглед

 

 

Збинек Бенишек, роден на 27 юни 1949 в Оломоуц (ЧР), е живописец, художник, автор на стихосбирки, сценарист. В творбите си използва прийоми от Новия реализъм и хиперреализма, в началото се задоволява с реалността от фотографията и с дефинициите от отразени обикновени сцени. По-късно към тези фотографско-реалистични елементи добавя (през 80-те години) все повече фантастичен реквизит, често „психеделично“ деформиран, през последните години композира „надреални сценарии“ и истории описани с класически живописни техники. През 80-те години работи във Виена, където издава художественото списание Paternoster. Понастоящем работи в Прага.

 

 

 Изложбата "Тънко & цветно" ще бъде отркрита в галерията на Чешки център на 5 март от 18.00 часа.

 

 

Xаресайте или споделете новината ако Ви е допаднала:

Още Арт