За родината и свободата

 

Изложба посвететна на Националния празник на Унгария – 15 март

 

 

на 4 март (понеделник) от 18 часа в Унгарския културен институт ще се открие изложбата на Дюла Фрьомел „За родината и свободата” по случай Националния празник на Унгария – 15 март. В присъствието на автора, ексозицията ще бъде открита от генерал майор инженер о.р. Съби Събев.

 

 

На пиано в изпълнение на Анжела Тошева ще чуете Националния химн на Унгария от Ференц Еркел (аранжимент за пиано: Михаил Големинов) и пиесата „Траурно шествие” от Ференц Лист.

 

 

Дюла Фрьомел е роден през 1959 година в Будапеща. Бивш военнослужещ в Унгарската армия, „офицерски кандидат”.

 

 

Началото на творческото му съзряване като художник поставят художникът Пал Мижер от Свободния университет по изобразително изкуство в Зебеген и графикът Рената Брьоме от Академията по дизайн в Хале. Най-голяма благодарност изпитва към художника Адам Миш, негов ментор, научил го на изкуството на нонфигуративното изобразяване.

 

 

От 1981 редовно представя творбите си на самостоятелни и групови изложби. Завършил е специалност „Управление на културата” в Университет „Янус Панониус” в град Печ. Член е на Националното сдружение на унгарските творци, правоприемник на Фонд „Изкуство”.

 

 

Чети и: Едно "Криминале от Каменната ера"

 

 

Дюла Фрьомел е носител на наградите: Паметен плакет „За военна култура” (2010), Награда за постижение на Военното министерство (2008), ІІ награда на „Армейска четка” (2006), Почетен знак за служба, бронз, „за принос към културния живот в армията” (2005), І награда на художествения конкурс на Motorola (2000), творческа стипендия за представители на етноси на Фондация MNEK (2000), Звание „Рицар на унгарската култура” (1999).

 

 

Xаресайте или споделете новината ако Ви е допаднала:

Още Арт