Under Destruction

 

Фотографска изложба на Никола Михов

 

 

Център за култура и дебат "Червената къща" представя серията на фотографа Никола Михов "Under Destruction", номинирана за награда на Салона на Фотографията в Париж през 2012 г.

 

 

Серията е заснета в китайския град Шънджън, намиращ се в непосредствена близост до Хонг-Конг. През 1979 г. Дън Сяопин обявява  тогавашното рибарско селище за първата специална икономическа зона в странта. Днес само 30 години по-късно, Шънджън е сред най-бързо разрастващите се градове в света с близо 12 милиона жители.

 

 

В началото на 80-те години градът е застроен с гъстонаселени квартали, които приютяват мигриращи работници от всички краища на Китай. Днес много от тези квартали вече са разрушени, а други чакат реда си, заобиколени от небостъргачи, жилищни кули и градски магистрали.

 

 

Серията "Under Destruction" представя съдбата на "Ганся", последният подобен квартал в централната част на града.
Когато градската управа решава кварталът, в който живеят близо 70 000 души да бъде разрушен, някои от
жителите му отказват да напуснат, защото не могат да си позволят значително по-високите наеми за новите жилища.
Така разрушаването на комплекса е забавено с повече от две години, което води до големи загуби за инвеститорските компании.Властите от своя страна спират подаването на вода и разрушават околните сгради.

 

 

Чети и: За родината и свободата

 

 

Изложбата ще бъде открита в Център за култура и дебат „Червената къща” на 5 март (вторник) от 18: ч. и ще може да бъде видяна до 13 март.

 

 

Xаресайте или споделете новината ако Ви е допаднала:

Още Арт