Представяне на "Родната Европа"

 

Книгата на Чеслав Милош  излиза за първи път на български език

 

 

Полският институт в София и Международното дружество "Елиас Канети" ви канят на 13 март 2013 г., от 18.00 ч. на представянето на българското издание на книгата "Родната Европа" на Чеслав Милош.

 

 

Дискусията на тема „Родината Европа?” ще е с участието на проф. Пенка Ангелова, доц. Маргрета Григорова, Кирил Василев и Вера Деянова.

 

 

Книгата "Родната Европа" на Чеслав Милош  излиза за първи път на български език. Това е ключова книга, разказваща за идентичността на човека от Източна Европа и за неговите връзки с европейската история и култура, за ролята на литературата и идеологиите.

 

 

"Родната Европа" не беше отправена към полския читател, макар че той може да научи много неща от нея. Тя беше както проповед на мисионер сред диваци, така и опит да си отговоря на въпроса кой съм аз. Ако бях от Варшава или от Краков щеше да ми бъде малко по-лесно да изясня този въпрос. Аз обаче исках да разположа на литературната карта цялата ни източна галимация, непозната дори на повечето полски читатели". (Чеслав Милош, „Родната Европа – Послепис след години“).

 

 

Чеслав Милош (1911-2004) – поет, прозаик, есеист, преводач, Нобелов лауреат за литература през 1980 г., автор на над 40 книги и поетически сборници. Един от най-великите полски поети, лауреат на много престижни литературни награди.

 

 

Чети и: А.Р.И.З.-7 дари 20 детски рисунки на ЮНЕСКО

 

 

В последните две години, главно по инициатива на Полския институт в София, и благодарение на себеотрицателния труд на преводачите на полска поезия и проза, на българския книжен пазар се появиха седем книги с творби на изтъкнатия полски нобелист – стихосбирките "На брега на реката. Избрана поезия" (2011) и "Това" (2012), книгите – "Годината на ловеца" (2011), "Родната Европа" (2012), както и преизданията на книгите: "Поробеният разум" (1992, 2011), "Долината на Иса" (1994, 2011) и "Крайпътно кученце" (2002, 2011).

 

 

Книгата излиза със съдействието на Полския институт в София.

 

 

Xаресайте или споделете новината ако Ви е допаднала:

Още Арт