Хикмет Четинкая - Живопис

 

В галерия "Ларго" до 26 март

 

 

В най-новата си изложба арт галерия "Ларго" представя за първи път със самостоятелна изложба във Варна турския художник Хикмет Четинкая. С тази изложба галерията прави заявка за превръщането си от регионална в модерна европейска галерия, представяща не само български художници, но и гостуващи автори от други държави.

 

 

Четинкая ежегодно се представя със самостоятелна изложба в елитната пловдивска галерия "Аспект". Жизнерадостният и космополитен художник има сантимент към българската публика, която го приема изключително сърдечно и със симпатии. Вероятно това се дължи най-вече на колоритните му творби, разработващи една-единствена, но лесно разпознаваема тема – красотата на цветята и по-конкретно – на маковете.

 

 

 

 

Скептиците ще се учудят как един творец може да се ограничи само в една тема или един творчески обект. Но фактите говорят най-красноречиво - реализирни повече от 52 самостоятелни изложби в Турция и Европа, участия в повече от 400 групови изложби, носител на Наградата за професионален успех на Ротари клуб - Каваклъдере, със собствени студия и школи с ученици в Анкара и Париж, член на Международния Съюз на художниците на пластичното изкуство – само това е достатъчно да покаже успеха, завоюван от Хикмет.

 

 

В 25-те, изложени в галерия "Ларго" ще открием основния обект на творческите търсения на турския художник – полското цвете мак.

 

 

Изненадващо е как един-единствен образ може да бъде претворен и изобразен по толкова различни начини. Различни сезони, различни часове на деня, различни състояния на природата и маковете, тези нежни и ефирни цветя са съвсем различни. Един път са огнени и жизнени, друг път крехки и меланхолични, трети път са странно отчуждени от зрителя, в черно-бели ескизи, сякаш авторът иска да подчертае кърваво-червения им цвят още по-силно.

 

 

Интересен избор за любимо цвете – в природата макът е символ на ярката индивидуалност, но и на нетрайността, на девствената чистота, съчетана с дивата непокорност. Макът сякаш е олицетворение на най-бунтарските човешки качества – ярък, цветен, жизнен, непокорен, огнен, блясващ и изгасващ за един ден, неподдаващ се на опитомяване и култивиране.

 

 

 

 

Ето и някои разсъждения на самия художник за неговият избор: „Наблюдавайки маковете, аз осъзнах, че те имат особено излъчване, което не е лесно да уловиш. Но след десет  години наблюдения смятам, че маковете са като ориенталските танцьорки – можеш да им се възхищаваш, но не можеш да ги докосваш” – споделя Хикмет, визирайки нетрайността на мака, ако го откъснеш. „Затова мога да кажа, че те са независими, мимолетни, непокорни и не могат да се култивират. Те по-скоро ще умрат, отколкото да оцелеят, затова нямат търговска стойност. Техните ярки червени венчелистчета се появяват и изчезват бързо. Те са нежните невести на полетата, защото на турски „мак” означава „малка невеста”.

 

 

Потопете се в магията на маковете в изложбата на Хикмет Четинкая в галерия "Ларго" във Варна, ул. Хан Крум 8.

 

 

Чети и: Представяне на "Родната Европа"

 

 

Xаресайте или споделете новината ако Ви е допаднала:

Още Арт