Безплатни лекции по съвременно изкуство

 

За втора поредна година във VIVACOM Art Hall

 

 

От днес VIVACOM Art Hall отново стартира безплатни лекции по съвременно изкуство като част от образователната инициатива „Въведение в съвременното изкуство“, организирана от Фондация „Отворени изкуства“, Пловдив.

 

 

Лекциите се провеждат за втора поредна година в пространството за култура в Телефонната палата и с отворен вход, благодарение на подкрепата на телекома. През 2013  курсът ще протече под надслов „Художници говорят за изкуство“ и ще представи на публиката гледните точки за българското и световното изкуство на някои от водещите български съвременни артисти, представени от младия куратор Вера Млечевска.

 

 

Със своето специфично отношение към изкуството, ерудицията и личния си опит като изследователи и теоретици, лекторите ще запознаят публиката с определени теми от развитието на съвременното изкуство. Аудиторията ще има възможност да се запознае с важни процеси от историята на изкуството като радикалното скъсване с ценностната система на предишни културни епохи, деестетизацията и новите му форми на публичност, художествения образ в условията на неговото масово репродуциране и навлизането на нови технологии.

 

 

Чети и: Кирмен Урибе - Билбао - Ню Йорк - Билбао

 

 

Заедно със своето разбиране за определени проблеми от историята на визуалното изкуство, лекторите ще споделят своите лични извори на вдъхновение и моменти от развитието на изкуството, които те намират за значими за своето персонално развитие. Серията „Въведение в съвременното изкуство - Художници говорят за изкуство“ ще представи богат визуален материал и ще предложи възможност за дискусии и въпроси от страна на публиката.

 

 

Програма на лекциите:

 

 

9 март - „Концептуализъм с човешко лице“ – Лъчезар Бояджиев

 

23 март – „В здрача на пост-медията. Всичко е дигитално, но можем ли да говорим за дигитално изкуство?“ – Красимир Терзиев

 

6 април - „Психоанализа, съвременно изкуство и разширените диспропорции на естетическото съзнание“ – Петер Цанев

 

20 април – „(Не)очаквани съвпадения“ – Борис Мисирков и Георги Богданов

 

18 май - „Сайт-специфик арт. Да преместиш работа, означава да я разрушиш“ – Правдолюб Иванов

 

8 юни – „Исторически контекст на съвременното пърформанс изкуство. Жива акция в ерата на мобилния интернет“ – Боряна Росса

 

 

Водещ: Вера Млечевска

 

 

Входът за лекциите е свободен с предварително записване на info@openarts.info.

 

 

Xаресайте или споделете новината ако Ви е допаднала:

Още Арт