Найджъл Кенеди – Recital

 

Новият албум от виртуозния цигулар излиза на 18 март 2013г.

 

 

Записан в легендарното Аби Роуд Студио, предстоящият нов проект на Найджъл Кенеди "Recital" е много личен албум, защото британският цигулар и композитор посвещава на двете личности, оказали най-голямо влияние върху музикалното му развитие: Йехуди Менухин и Стефан Грапели.

 

Репертоарът за албума, Найджъл Кенеди разработва още през 2011-та година като го включва в програмата си и го представя в серия от концерти по целия свят. Първата част в програмата е рецитал с произведения от Бах, а във втората към него се присъединява трио от музиканти (акустична китара, барабани и двойна бас китара) за изпълнение на творби от легендарния джаз пианист и певец Фетс Уолър в нови аранжименти на Найджъл Кенеди. Както концертната програма, така и албумът се отличават със смесване на жанровете, които разкриват личните музикални пристрастия на Найджъл Кенеди.

 

 

Новата версия на „Рецитал“ отдава почит на Фетс Уолър (1904 – 1943) като включва четири негови пиеси в аранжимент от Кенеди. Цигуларят изразява „голямото си възхищение към индивидуалния подход на Фетс към музиката“ като отбелязва способността му едновременно да забавлява и композира. Интересът на Кенеди към Фетс Уолър (изключително популярен изпълнител за времето си) се заражда още като дете, когато случайно попада на негови записи от джаз колекцията на втория си баща.

 

 

Няколко дни преди финалните записи за албума, друг голям джаз пианист и композитор почива – Дейв Брубек. В памет на неговото забележително творчество, Найджъл Кенеди решава да запише своя собствена интерпретация на емблетичното произведение на Брубек - „Take Five”, която включва в албума.

 

 

За разлика от повечето класически музиканти, Найджъл Кенеди по много естествен начин смесва различните музикални жанрове и прелива от един в друг. Като тинейджър, учителят му Йехуди Менухин го представя на Стефан Грапели, за когото Найджъл Кенеди казва: „Един велик човек, който добави цигулката в джаз музиката“.

 

 

 

 

"Recital"  показва къде за Найджъл Кенеди се пресичат световете на класическата и джаз музика. “Да изпълнявам музика на Бах и Уолър в рамките на един концерт е сбъдната мечта за мен: двама изключителни пианисти, и двамата абсолютни майстори на хармонията и мелодията. Цяла вечер с музиката на Бах би натежало, а от друга страна песните на Фетс Уолър са твърде кратки и трудно ще покрият два часа" – обяснява философията на албума Найджъл Кенеди.. В действителност Фетс Уолър е бил известен с това, че понякога е изпълнявал творби на Бах на орган. „Барток пицикато в края на интрото е морзов код към „Take Five” – допълва Найджъл Кенеди.

 

 

Музикалният рецитал, който ни е подготвил ще ни разходи от Бразилия до Ирландия. Две композиции, повлияни от романтизма на латино музиката (POR DO SOL / Ze Gomez) и вдъхновяващите келтски ритми (OUT IN THE OCEAN) в аранжимент от Найджъл Кенеди.  Албумът също включва и две собствени композиции от ексцентричния британец – „New Dawn” и „Dusk”.

 

 

В записите на албума участват четирима великолепни музиканти от състава на "Orchestra of Life": акустична китара - Rolf Bussalb; бас китара - Yaron Stavi, популярен с участието си в различни джаз, уърлд, рок и класически проекти, брилянтният полски перкусионист Krzysztof Dziedzic и Barbara Dziewiecka, която свири втора цигулка и виола в част от пиесите в албума. Пианото във всички творби от Фетс Уолър не присъства в записите на албума - инструментът, с който джазменът печели световна популярност и признание. Това е първото решение, което взима Найджъл още при подготовката на албума, защото никой не може да замести на пианото в тези произведения Фетс Уолър. И той не иска и да опитва.

 

 

Чети и: Безплатни лекции по съвременно изкуство

 

 

С този ансамбъл от музиканти и вдъхновяваща музикална селекция, „Рецитал“ е вторият албум на Найджъл Кенеди за Sony Classical. Албумът съзнателно се стреми да улови интимния характер на неговите изпълнения с камерен състав. „Целият репертоар е музика, с която съм израснал или музиката, с която имам чувството, че съм израснал“ – завършва цигуларят.
 

 

 

Xаресайте или споделете новината ако Ви е допаднала:

Още Арт