Концерт за Националния празник на Унгария

 

Произведения на Лист, Барток, Хайдн и др.

 

 

На 12 март (вторник) от 19 часа в Унгарския културен институт (ул. Аксаков 16) ще се състои клавирният концерт на Георги Леков по случай Националния празник на Унгария. В програмата са включени творби на Ференц Лист, Бела Барток, Йозеф Хайдн, Фредерик Шопен и Клод Дебюси.

 

 

Георги Леков е роден през 1995 г. Започва да свири на пиано на 4-годишна възраст. През 2002 г. е приет в НМУ „Любомир Пипков”,  София, в класа по пиано на Марияна Шикова. От 2007 г. досега работи с Емилия Канева.

 

 

Леков е спечелил многобройни награди на клавирни конкурси в България и Кипър, между които Гранд при на Шестия клавирен конкурс „Лист-Барток”, София (2011), първи награди на: Трети международен конкурс „Мила Михайлова”, Варна (2012), Деветия Международен конкурс „Немска и австрийска музика” в Бургас (2011), Пети международен конкурс „Млади  виртуози” в София (включително и Специална награда, 2009), Третия международен клавирен конкурс „Шуман-Брамс” в Пловдив (включително и Специална награда за артистичен талант, 2008) и мн. други. Леков е четирикратен носител на стипендията на Фондация „Комунитас” по проект „1000 стипендии”, както и трикратен носител на Стипендията за млад изпълнител „Лидия Кутева”.

 

 

Чети и: Изложба българска фотожурналистика

 

 

Леков е бил солист на „Нов симфоничен оркестър” под диригентството на Корнелус Фровейн (Германия), както и на „Младежка филхармония” под диригенството на Деян Павлов.

 

 

Xаресайте или споделете новината ако Ви е допаднала:

Още Арт