Каролине Щьосингер - Един век мъдрост

 

Истинска история за силата на духа и оптимизма

 

 

"Животът е подарък. Всеки ден е чудо."  Алис Херц Зомер

 

 

На 109 години, пианистката Алис Херц Зомер е най-старият човек, преживял холокоста. Тя е една от малцината оцелели от концентрационния лагер на територията на днешна Чехия – Терезин.

 

 

Това не е бил обикновен концентрационен лагер – на това място са били депортирани най-изтъкнатите евреи интелектуалци, писатели, артисти и музиканти от Чехия, Австрия, Полша, Дания и Германия. Там било разрешено да се изнасят представления, за да може немската пропагандна машина да поддържа илюзията, че Терезин не е концентрационен лагер, а убежище за евреи.

 

 

Истината е, че това е бил строго охраняван затвор, където хиляди са избити или намират смъртта си от глад, студ, болести и мъчения. От 156 000 евреи, затворени там, оцеляват едва 17 500, а от 15 000 деца само 93 остават живи, между които и синът на Алис. Загубила майка си, съпруга си, своите роднини и приятели по време на холокоста, Алис не изпитва горчивина, тъй като знае, че омразата разяжда повече душата на този, който я изпитва, отколкото на онзи, към когото е насочена. Радва се на всеки нов ден, защото е научила цената на живота. "Животът е подарък, всеки ден е чудо", твърди тя.

 

 

 

 

"Един век мъдрост" разказва истинската история на пианистката Алис Херц Зомер.

 

 

На 109 години, тя е най-старият човек, преживял холокоста. Книгата за живота на Алис Херц Зомер е написана много увлекателно, в нея са вплетени имената на известни исторически личности (Густав Малер, Райнер Мария Рилке, Томас Ман, Стефан Цвайг, Зигмунд Фройд и Франц Кафка, с които пианистката е общувала) , всеки със своята човешка съдба.

 

 

Чети и: Красимир Джидров - Чашата

 

 

"Животът на Алис Херц Зомер е пример за изключителна морална и духовна сила. Нейните спомени са нашата памет. Чрез нейните страдания ние си спомняме най-мрачните страници от нашата история. Нейният пример ни извисява и ни помага да открием най-доброто в себе си".  Вацлав Хавел

 

 

Харесайте или споделете новината ако Ви е допаднала:

Още Арт