Танц и древни паметници

 

Фотографии на Нели

 

 

"Шестдесетте експоната, които обхваща настоящата изложба са избрани от богатия архив на Нели, който от 1985 година се съхранява във Фотографския архив на музея "Бенаки". С огромна радост откликнахме на поканата на Посолството на Гърция в София за съвместно организиране на настоящата изложба. Творчеството на Нели, което представлява ценна част от гръцката култура, има възможността за пореден път да пътува извън границите на страната и да предизвика възхищението на посетителите." Георгиа Имсириду (Фотографски архив, Музей "Бенаки")

 

 

Нели, със светското име Ели Суюлдзоглу – Серайдари (1899-1998) е сред най-добрите фотографи в Гърция през 20-те и 30-те години на двадесети век.

 

 

Родена е в Айдън, Мала Азия и е завършила фотография в Дрезден, Германия при изтъкнатите преподаватели Уго Ерфурт и Франц Фидлер. Дипломира се с отличие през 1923 г. През 1924 г. се установява в Атина, където открива собствено фотографско студио на улица „Ерму“.

 

 

Първоначално се занимава с портретна фотография и заснемане на класическите паметници в Атина. От 1927 г. започва да фотографира древни паметници в цяла Гърция в рамките на официалното й сътрудничество с Министерството на туризма.

 

 

"Снимах ги за да ги има. Никой не ме е задължавал да ги снимам. Направих го със собствена цел. Хареса ми да ги гледам и снимах онези, които ми харесваха повече". Тази нейна изповед през 1996 г. пред нейния сътрудник от фотографския архив госпожа Ирини Будури показва любовта и чистотата, с които е извършила това начинание. Образите, които заснема се смятат за авангардни както за възрастта й, така и за начина, по който е избрала да композира кадъра.

 

 

Чети и: За първи път у нас - "Крал Лир" на две сцени

 

 

През 1927 г., решавайки да обедини двете си най-любими теми, поема инициативата да покани и фотографира танцьорката Мона Пайва, първоначално в студиото си, а след това и на свещената скала на Акропола. Две години по-късно, през 1929 г., запознавайки се с нейните картини, унгарската танцьорка Николска при посещението си в Атина иска от Нели да я заснеме на Партенона. В същия дух, където историческото минало съжителства с настоящето, през 1927 г. проследява възраждането на делфийските празници. През 1930 г. Ева и Ангелос Сикелианос й възлагат изключителните права да снима Вторите делфийски празници.

 

 

През 1939 г. заминава за Ню Йорк, за да украси с нейни фотографии гръцкия щанд на Международното изложение, като остава в Америка поради избухването на Втората световна война. Първоначално тя се занимава с представяне на изложби на нейни фотографски творби на тема гръцки древни паметници. По-късно, след като установява връзки с гръцката общност в Ню Йорк и с нюйоркската общественост, се ориентира към рекламната и цветна фотография. Тя живее в Ню Йорк до 1965 г., когато се завръща в Гърция и преустановява професионалната си дейност. През 1985 г. дарява творбите си на фотографския архив на Музея "Бенаки". Оттогава нейните фотографии се представят на изложби в Гърция и в чужбина, като се включват във фотографски издания.

 

 

Изложбата ще бъде открита на 19 март 2013 г. от 18:00 часа в галерия "Академия" на НХА.

 

 


Харесайте или споделете новината ако Ви е допаднала:

Още Арт