Рисунки и акварели на Ришард Гжиб

 

Художникът-поет изладга в Полския институт

 

 

Ришард Гжиб е рисувач, художник, поет, един от водещите представители на новата експресия от 80-те. Възпитаник на художествените академии във Вроцлав и Варшава. Един от основоположниците на Gruppа, творческа група, обединяваща представители на течението нова експресия. Заедно с Gruppа издава списание, в което помества свои стихове, теоретични текстове и рисунки. Плод на ъндърграундовия период на Gruppа са работите му върху хартия, чиято експресивна форма кореспондира с ангажираността, с която членуващите в нея творци защитават свободата или се изказват по различни политически, национални или творчески въпроси.

 

 

 

Друг етап в живописта на Гжиб се характеризира с появата на животни – носорози, зайци, пеперуди, костенурки, феерия от цветове, геометрични форми и богата орнаментика. Тяхната поетичност, гротесковост, чувственост отразява мирогледа на твореца, според когото живописният образ отразява магическо и тотемично мислене, отпращащо към философията на първобитните култури за единството на човек и космос. От средата на 80-те е осъществява няколко творчески пътувания: стипендия в Западен Берлин, Кьолн, Сеньон.

 

 

Чети и: Ерика Спиндлър- Кървави корени

 

 

Авторът е и поет, публикува творбите си в различни артсписания, както и в Young Poets of a New Poland (London 1993). Занимава се с рекламна и издателска графика. През 2012 г. е награден в Полша с наградата за цялостна дейност "Ян Цибис". Отглежда канарчета, рибки, костенурки и расови кучета; инструктор по карате и маратонец.

 

 

Харесайте или споделете новината ако Ви е допаднала:

Още Арт