Джонатан Франзен - Поправките

 

"Не мога да напиша два пъти една и съща книга"

 

 

В навечерието на една безутешна възраст, увенчала дългогодишната ѝ "кариера" на съпруга и майка, Инид Ламбърт решава да събере семейството си за последна Коледа в родния дом. Жизнелюбива и последователна в отстояването на своята "порядъчност", Инид се мъчи да не забелязва драмата на ежедневието.

 

 

Нищо че къщата се руши, паркинсон преобразява съпруга ѝ, най-големият ѝ син Гари се старае да убеди жена си, че не страда от клинична депресия, брат му Чип се опитва да си уреди комфортно съществуване чрез участие в абсурдна, но изненадващо печеливша финансова пирамида в Прибалтийските републики, а сестра им прахосва младостта си в обречена връзка...

 

 

Резултатът е увлекателна сатирична творба.

 

 

Един темпераментен, смешно-тъжен профил на съвременното американско семейство и общество, в който всеки може да прозре черти от собствената си физиономия.

 

 

Франзен пресъздава пъстрата картина на живота в САЩ малко преди да се спука балона на "най-дълго продължилия икономически разцвет" при президента Клинтън и суровата действителност да внесе своите "поправки" в илюзията за трайно щастие.

 

 

Чети и: Рисунки и акварели на Ришард Гжиб

 

 

Харесайте или споделете новината ако Ви е допаднала:

Още Арт