Махина – тайни от Кутията

 

Oгняна Срафимова в Галерия за съвременно изкуство УниКредит Студио

 

 

През 2012 година Огняна Серафимова стана единствената жена с номинация за награда за полет в изкуството "Стоян Камбарев".
Номинацията си Огняна заслужи за огромното си творческо въображение и усет към детайла, за креативността си и за силно развития си личен и неподражаем художествен почерк в работата по спектаклите "Посещение при бащата" и "Куклен дом" с режисьор Крис Шарков.

 

 

По време на официалната церемония-концерт, главният изпълнителен директор на УниКредит Булбанк Левон Хампарцумян връчи на изтънчената сценографка специалната награда на  Фондацията и на банката под формата на красива стъклена статуетка. Институцията традиционно подкрепя младите герои в изкуството и Огняна Серафимова получи покана да реализира свой проект в галерията за съвременно изкуство "УниКредит Студио", резултат на която е тази изложба.

 

 

Откриването е на 25 март от 18 30 ч. – два дни преди международния ден на театъра и непосредствено преди официалното обявяване на номинираните творци за Награда за изкуство "Стоян Камбарев" 2013.

 

 

Името на изложбата "Махина – тайни от Кутията" подсказва на зрителите, че ще могат да се докоснат до магията на театъра, надниквайки зад кулисите. Deus ex machina на латински език означава "бог от машината" и е калка от гръцкото „από μηχανής θεός“, (произнасяно „апо механес теос“). Произлиза от древногръцкия и римския театър, когато някой бог или повече богове били спускани с помощта на кран (механе) на сцената, за да сложат край на безизходна ситуация. И така, "бог идва от машината".

 

 

"Махина – тайни от Кутията" проследява творческите търсения на Огняна Серафимова в областта на сценографията, пърформанса, живописта, инсталацията и интерактивния костюм. Авторката представя снимки от постановки, костюми и свои художествени произведения.

 

 

Сред представените театрални проекти в УниКредит Студио са "Крал Лир" на Пловдивския Драматичен театър "Николай Масалитинов"  и "Вълшебното огниво" на Варненския куклен театър. И двете постановки са номинирани за Наградите Икар 2013.

 

 

Огняна Срефимова  е завършила  Национална художествена академия със специалност "Сценография" през 2007 г. Две години по-късно взима и магистърска степен "Сценография за куклен театър" през 2009. Възпитаник е на Национално училище по изкуствата "Добри Христов", Варна. В творческата си биография тя има 14 театрални и филмови проекти, участие в над 10 общи изложби и 7 номинации и престижни награди.

 

 

Галерията за съвременно изкуство УниКредит Студио беше открита през януари 2012 г. Изложбата "Махина – тайни от Кутията" е шестата, на която галерията е домакин.

 

 

Чети и: "Друг въпрос" - концептуална фоторафия

 

 

България беше избрана измежду още над 20 европейски държави да бъде домакин на първото УниКредит Студио след създадената в Италия галерия. Мисията на студиото е да представя млади български и международни автори и да дава платформа за тяхното съвременно изкуство.

 

 

Харесайте или споделете новината ако Ви е допаднала:

Още Арт