Представяне каталога на Николай Рьорих

 

На 28 март (четвъртък) от 18.30 часа в Университетска библиотека "Св. Климент Охридски"

 

 


Националната галерия за чуждестранно изкуство съхранява ценни и разнообразни фондове от  далечни земи, различни епохи, традиции, автори и школи. Някои от тях са предмет на особена гордост като оригиналност, компактност, обем, рядкост.

 

 

Такъв е фондът от произведенията на Николай Рьорих. Той наброява близо 250 работи -  дарствен жест към българската държава от неговия син Святослав Рьорих, свързан с мащабната културна програма, осъществена в София в края на 70-те и началото на 80-те години на миналия век, посветен на духовното и художествено наследство на големия майстор.

 

 

Издаването на каталог с творбите на Николай Рьорих има за цел да направи достояние на българската общественост цялата сбирка картини на автора, съхранявана в Националната галерия за чуждестранно изкуство и показана за първи път в изложба открита на 28 март 1978 година. Вниманието е фокусирано върху конкретната колекция с оглед високите и чисто художествени стойности, които тя носи.

 

 

Обърнато е внимание и на влиянието на Рьорих върху художествената мисъл у нас, както и към контекста на родната му руска култура. Тази култура, вече не така популярна и позната на съвременния български зрител, която в едни далечни, наситени, смутни, интересни и повратни времена е създала феномена Рьорих.

 

 

Чети и: Трейси Шевалие - Последното бягство

 

 

Харесайте или споделете новината ако Ви е допаднала:

Още Арт