Обявиха номинираните за Награда "Стоян Камбарев" 2013

 

Наградата за изкуство отличава млaди български творци

 

 

На 22-ри април 2013 г. от 19 ч. в Sofia Live Club за четвърти път ще се проведе Официалната церемония за връчване на Награда за полет в изкуството "Стоян Камбарев".

 

 

Отличието носещо името на култовия театрален режисьор, се утвърди като най-чаканата и престижна награда за изкуство, отличаваща талантливите млади творци в България.

 

 

Ето и  номинираните:

 

 

Велизар Димчев  -  визуален артист, за изложбите в галерия U.P.A.R.K., Пловдив и Fun House The Clock, Sofia Design Week.              Номиниран е за измисления му герой Franky, за деформираните му портрети на популярни личности, за изключителната му креативност и за силно развития му личен художествен начин на работа в широк спектър на изобразителното изкуство- живопис, графика, пластики, видео инсталации.

 

 

Деян Барарев - кинорежисьор, автор на нашумелия и широко дебатиран  филм  "Ботев е идиот", цензуриран и преименуван като "В час с Ботев". Номиниран е за смелостта да провокира, за силната идея и заявена бунтарска позиция, за изчистения кино език, за умението да разказва, за вдъхновението да твори без помощта на нито една държавна или финансова субсидия.

 

 

Силвия Станоева и Иво Желев (Ангелите на Касиел) -  творческо дуо. Номинирани са за безспорно и комплексно развития им актьорски талант, за експлозивния вътрешен импулс, за силната телесна, танцова и вокална експресия и техника, за впечатляващото им партньорство в спектакъла Клер (Мадам) Соланж и концертите Toxic.

 

 

Страцимир Павлов – феноменален диригент, композитор, аранжор и инструменталист. Създател на единствения по рода си Gospel Chorale  за християнска музика в България с ученици от НУИ "Добри Христов,Варна. Номиниран е за изтънчения музикантски стил в работата си по разнообразни творчески проекти, за завладяващото вдъхновение, което омагьосва всеки, докоснал се до необятния му музикален талант.

 

 

Васил Дуев – автор и режисьор на оригиналния дебютен спектакъл "Самотни персонажи" в театрална работилница "Сфумато". Номиниран е за дързостта да отстоява своя авторски театър в това  комерсиално време, за дълбочината и въображението, с която разнищва една толкова непопулярна тема, каквато е непосилната лекота на авторството и творчеството като война със себе си.

 

 

Името на  носителя  на прекрасната бронзова статуетка на художника Кольо Карамфилов и паричната премия в размер на 3000 лв.  ще  стане известно непосредствено преди събитието, след тайно гласуване на членовете на УС на Фондация "Стоян Камбарев", с председател Деси Тенекеджиева.

 

 

Чети и: Дебютна изложба на Мишел Вълчева

 

 

Преди година, носителят на Голямата награда за полет в изкуството "Стоян Камбарев" 2012  стана явлението в българската анимация Свилен Димитров, който имаше честта да получи статуетката лично от вицепрезидента на Република България г-жа Маргарита Попова.

 

 


Харесайте или споделете новината ако Ви е допаднала:

Още Арт