Дарина Янева - Копнежи

Магична пътека

 

Изложба в галерия "Юзина"

 

 

От 4 до 24 април галерия "Юзина" ще представи изложбата "Копнежи" на Дарина Янева с куратор проф. Аксиния Джурова. Пастелната живопис на авторката представлява своеобразен зов на изплъзващата ни се хармония по равновесието, което е съществувало, когато човекът е живял в разбирателство с природата.

 

 

Кураторът проф. Аксиния Джурова за изложбата:

 

 

"Картините – копнежи на Дарина Янева, приканвайки ни към пътуване във времето, всъщност се опитват за миг да спрат неговия галопиращ бяг, който свисти около нас, обрулвайки илюзиите ни и помитайки копнежите ни. Те излъчват стъписваща уравновесеност и завидно духовно спокойствие – бленуван копнеж и на всеки от нас, който художничката е превърнала във вдъхновение и омайваща живопис.

 

 

Спомняте ли си стихотворението на Димчо Дебелянов "Безплодний шумен ден замлъкна".  А стихът:

 

 

На лунния блясък вълните

 

Заливат пустинния път –

 

Кат сенки печални върбите

 

Безмълвно край него стърчат.

 

(„Лунен блясък”)

 

 

Притихнал залив

 

 

Не е ли странно картините – копнежи на Дарина Янева след сто години да ни го напомнят? Не! Не е странно, а навременно! В изложбата, открита в Галерия "Юзина", Дари ни приканва да пропътуваме с нея във времето, извън "безплодния шум" на ежедневието, в което дърветата танцуват слели своите корони с небето; девствените скали се прегръщат с гребена на вълните; светлината, проникнала през стволовете на дърветата докосва нежно плътната сянка на крайбрежните алеи, от което лилавите, зелени и жълти тонове, са замрели в нежност; огненият зной в мелнишките пейзажи е превърнал жълтите сипеи в златен порой сред ръждиво кафявите каньони.

 

 

Чети и: Дебютна изложба на Мишел Вълчева

 

 

Каква по-добра живописна пластика на "златний ден", "усмихнати вълни" и "огнений зной" от Лунен блясък на Д. Дебелянов от тези картини Копнежи. Копнеж по какво? Може би по рестартирането на нашата сетивност. Тази, която ни връща към радостта от природата – тази, която не позволява да се скрием зад очния катаракт и държи очите ни отворени за пролетно зеления цвят на възкръсващата природа и за есенно жълтото и охрата, преди подготовката ѝ за зимен сън, за студения изцъклено чист син цвят на изгрева и огнено червеният на залеза."

 

 

Харесайте или споделете новината ако Ви е допаднала:

Още Арт