Скритата непреходност на Румен Статков

Начало

 

Изложба  живопис от 3-ти до 23-ти април в галерия "ЛИК"

 

 

"Пред вас са творбите на Румен Статков или по-скоро привидната плоскост на материалното изкуство. Авторът е човек като всеки от нас, с всички слабости и страхове, с мечти, привързаности и възходи. Картини като картини. Едни от вас ще ги харесат, други ще им се възхищават, а трети ще останат безразлични или ще си кажат: "Нищо не разбрах от това, което видях. И какво е това заглавие?"

 

 

Ако сте пораснали обаче, постепенно ще бъдете допуснати да надзърнете в едно друго измерение, в един магичен свят, където възприятията се взривяват, обединяват се в едно  друго магично същество, което е едно цяло със скритата реалност на титаничния творец Румен Статков.

 

 

Всичко онова, което е вечно, но малцина човеци долавят с дълбочината на своята същност е приблизителното определение за скритата непреходност. Това е нещо едва доловимо от душевните сетива, което надхвърля един човешки живот, излиза от ограниченията на времето и пространството, защото е сътворено от божествения самодържец вътре в нас.

 

 

То е дълбоко скрито под натруфените одежди на егото, което умело подлъгва неопитните да се самоопиянят от собствената си "гениалност". Трудно се съзира с просто око тази скрита картина на вечността и нашият дребен ръст не може да открие в пъзела на талантливите български творци връхчетата непреходност, опитващата се да пробие илюзорната глазура на парадността, предразсъдъците и недохранената малоценност.

 

 

Каменната икона

 

 

Единствено сърцето може да ни помогне да открием тези връхчета и да ни позволи да отворим вътрешните си нежни пипалца , които плахо да позволят на тази нетленност да се разкрие в пълната си прелест и да изпълни душите с тържеството на висшите сфери, където се рее онова измерение в нас, което ни напомня, че сме вечни, че сме скрита реалност, необхватна за разума ни и в същото време достъпна за твореца и изразена с обикновена четка и бои.

 

 

Уж нищо особено, двуизмерна картина, а като затворим очи и отворим сърцето си, ни повличат дълбоките и мощни течения на оня океан, който ни сътворява, който ни издига на гребена на нашата триизмерна действителност и след миг ни поглъща в тъмната бездна на нищото. И отново сме пак нагоре, полу нищо. С тътена на това непонятно дълбоко течение нежно и едва доловимо звънтят и вибрират картините на Румен и ви карат Вас, които гледате, чувате, докосвате и възприемате със сърце и душа света около себе си, да потръпвате от необяснимо щастие, да се усещате изпълнени с любов, която непременно искате да раздадете или просто ви насълзяват очите и ви извисяват на гребена на вълната на живота.

 

 

Всяка творба на Румен е прозорец към самия живот в неговата космическа вездесъщност и всеобхватност. Ако сте съзряли тази картина, дори за миг, вие  сте прозрели непреходността! Вие сте живи!" Валентина Антонова.   

 

 

Чети и: Дарина Янева - Копнежи

 

 

Харесайте или споделете новината ако Ви е допаднала:

Още Арт