Испания - шедьоври на графичното изкуство

 

В галерия "Димитър Добрович" - Сливен

 

 

От 10 април до 27 май 2013 в галерия "Димитър Добрович" на улица „Цар Освободител”13 ще бъде показана забележителната изложба "Испания  - шедьоври на графичното изкуство" на Националната галерия за чуждестранно изкуство – София, която за първи път отваря своите колекции с пътуващи изложби.

 

 

Изложбата е от избрани графични творби, които са част от голямата сбирка на галерията с испански шедьоври и ще бъде открита лично от нейния директор Ирина Мутафчиева.

 

 

Експозицията включва произведения на най-известните майстори на испанската графика в широк исторически обхват – от Гоя, Пикасо и Дали до цяла плеяда съвременни художници от средата и края на XX в. Изтъкнати творци на школата като Рафаел Каногар, Еузебио Семпере, Хосе Кабайеро, Лусио Муньос, Амадео Габино са представени със значителен брой графични листове.

 

 

Към тази доминираща част от експозицията се прибавят и творбите на всеизвестните майстори Пабло Пикасо, Хуан Миро, както и една рисунка на поета Федерико Гарсия Лорка от годините на младостта му. Представянето на великия Франсиско Гоя е с листове от сериите "Капричос", "Тавромахия", "Диспаратес".

 

 

Изложбата неизменно събужда живия зрителски интерес със своето разнообразие на теми, образи и стилови направления, говорейки  за мащабите и дълбоките корени на испанския художествен гений.

 

 

Подредената експозиция е еднакво ценна както за професионалисти – художници, изкуствоведи, учители, ученици така и за всички приятели на изкуството.

 

 

Чети и: Марио Варгас Льоса - Мечтата на келта

 

 

Харесайте или споделете новината ако Ви е допаднала:

Още Арт