Реализмът със затворни очи на Mad-Jarova

 

Отново в България след 47 години в търсене на свободата на духа

 

 

Изложбата "Реминисценции" на Антоанета Маджарова, с артистичен псевдоним Mad-Jarova, представя в България за първи път най-новото световно течение в изкуството: "Réalisme  visionnaire" (Реализъм със затворени очи ).

 

 

Реализмът на формите е отражение на вътрешния свят в  хармония с абстрактни прожекции. "Смисълът на изкуството е да отразява смисъла на живота", казва Антоанета Маджарова и допълва, че "най-хубавото предстои..."

 

 

Стилът на рисуване на Антоанета Маджарова е вдъхновен от въображението ѝ, оставайки си реалистичен в своите форми, изследва вътрешния мир на нашата психика – този невидим свят, който съществува в неразделима двойственост със собственото "аз" в отношенията му с външния свят. Този подход се вписва в рамките на най- новото художествено течение - изкуството на прозрението на третото хилядолетие.

 

 

Неподражаемото изкуство на Антоанета Маджарова представлява продължение на живописта на майсторите сюрреалисти от миналото, но се откроява с лична оригиналност. Чрез светлината в творбите ѝ, се улавят вибрациите на един странен, колкото реален, толкова и нереален свят.

 

 

 

 

"Брилянтно изписаните очи в нейните творби говорят за другите светове! Нейните картини ме въведоха в друг свят – извън реалното, извън временното, извън пространството. И докато разглеждам картините аз си спомних за творчеството на Рьорих. И още веднъж се убедих, че едно е да виждаш, друго е да гледаш. Защото всичко реалистично е абстрактно и всичко абстрактно е реалистично" – обясни изкуствоведът Борислав Китанов при първата среща с нейните картини.

 

 

Чети и: Албино Питти посвещава изложба на българските майки

 

 

Изложбата е символ на завръщането към България на един изключителен творец, който близо половин век носи в сърцето си и претворява в своето изкуство идеала за красивото и вечното в човека. Изложбата включва 15 платна от масло, които ще бъдат експонирани до 23 април 2013 г. в галерия "Париж – Москва".

 

 

Харесайте или споделете новината ако Ви е допаднала:

Още Арт