15 артисти идват за "Пулсът на Южна Корея"

 

Предстои първото издание на фестивала

 

 

15 корейски артисти от всички жанрове на изкуствата пристигат в София специално за първото издание на Дома Арт Фест - "Пулсът на Южна Корея". Тази година фестивалът е посветен на съвременното южнокорейско изкуство и култура. Събитието е част от мащабен проект за културен обмен между България и страна във фокус на фондация Дома Арт. Всяка година различна държава ще представя своите най-изявени съвременни артисти у нас, а в следващо издание – най-добрите български артисти ще бъдат изпращани и представяни в съответната държава.

 

 

"Идеята за фестивала се роди от моята лична емоционална привързаност към Южна Корея, невероятното богатство на културата ѝ и поради факта, че твърде малко се знае за нея у нас. Затова решихме да срещнем българската публика с многообразните форми на изкуство, правени там в съвременен контекст. Смятам, че това ще обогати българската културна сцена и ще допадне на публиката.", казва Мартина Стефанова от фондация Дома Арт, организатор на събитието в София.

 

 

Сред гостуващите артисти тук тази година са художници, скулптори, илюстратори, графици, фотографи, танцьори, музиканти и мултижанрови пърформъри.

 

 

Програмата на фестивала "Пулсът на Южна Корея" включва още и работилници и ателиета от различните жанрове на изкуствата, лекции, дискусии, срещи с артисти, кино прожекции, корейска поезия и музика, танци, различни игри и представяния. Специален акцент се обръща и на програмата за деца за Деня на детето на 1-ви юни. Целият уикенд ще е посветен на занимания, представящи духа на културата на Южна Корея за малките.

 

 

"Пулсът на Южна Корея" щ се проведе в 10 дни между датите 30 май и 9 юни в четири основни локации: Vivacom Art Hall, Национална Художествена Галерия, Национална Художествена Академия и Фабрика 126.

 

 

Достъпът до всички изложбени пространства и мероприятия от фестивала е безплатен.

 

 

Фестивалът ще се осъществи благодарение на институционалната помощ на Министерство на Културата, Столична Община, като част от програмата "София - културна столица на Европа 2019”, Посолство на Корея в България, Национална гимназия за приложни изкуства Св. Лука, Национална Художествена Академия, Национална Художествена Галерия, Център по кореистика към СУ.

 

 

Чети и: Реализмът със затворни очи на Mad-Jarova

 

 

Харесайте или споделете новината ако Ви е допаднала:

Още Арт