Джени Баум - Ти срещу мен

 

Черно-бялото разбиране за добро и лошо срещу истинските цветове на живеенето

 

 

В центъра на новата книга на Джени Даунам е една много провокативна история за силата да направиш правилния избор и да платиш цената за него. За главните герои Майки и Ели няма лесни решения, разкъсвани между лоялността към семейството и желанията на сърцата им, те неизбежно ще наранят близките си.

 

 

Майки се бори с всички сили за семейството си, но баща му не живее с тях, а майка му е алкохоличка, която прекарва голяма част от времето затворена в стаята си. И Майки е този, който носи отговорността за двете си сестри – малката Холи и петнадесетгодишната Карин. Когато Карин споделя, че е изнасилена на едно парти от по-голямо момче, Майки започва да търси справедливост, дори с цената на физическа разправа.

 

 

Ели живее с брат си Том и родителите си в голяма и богата къща. Но семейното спокойствие на тези представители на средната класа в Англия е взривено, когато Том е обвинен, че е изнасилил Карин. Той отрича всичко и твърди, че Карин му се е предложила сама, била пияна и е заявила, че е изнасилена, когато е изтрезняла и се е почувствала засрамена и ядосана, че той вече не се интересува от нея. Ели обича брат си и естествено иска да го защити.

 

 

Майки и Ели би трябвало да се мразят, би трябвало да споделят тази омраза и горчивината един към друг на своите семейства. Вместо това, те се влюбват. Романът носи също наситеността и темпото на най-добрите криминални истории и читателите се люшкат между моралните дилеми на главните герои. Как гледаме на акта на изнасилване? Кой е виновен в един такъв  акт? Насилникът? Дали жертвата не го ли е предизвикала сама?

 

 

Авторът подчертава, че престъпленията имат много последствия и засягат не само жертвите, а много други хора около тях – приятелите, семейството, социалния кръг. Ние често симпатизираме на жертвите и забравяме техните семейства, семейството и приятелите на престъпника. "Ти срещу мен" разказва за последствията от една трагедия и представлява хроника на всяко страдание и на всяка жертва, които чувстват и правят близките и приятелите на двете семейства. Силата на романа е, че чудесно и пълнокръвно представя и двете страни, и двете гледни точки към тази драма.

 

 

Чети и: Валентин Ангелов и Петко Арнаудов - Истории с ангели

 

 

Но все пак това е история за любовта на Майки и Ели. Една изключително силна книга, която провокира истинската чувствителност на читателите, в която има място и за черно-бялото разбиране за добро и лошо, но и  за истинските цветове на живеенето, в основата на което е любовта.

 

 

Харесайте или споделете новината ако Ви е допаднала:

Още Арт