Румен Скорчев - Сянката и светлината

 

От 17 април до 7 май 2013 година в галерия "Академия", ул. "Шипка" 1

 

 

"Сянката и светлината сътворяват материята и зрящото око открива пропорции във формите и тяхната хармония. И тогава дочуваме музиката на целия космичен свят.

 

 

В свидната ми къща, отдавна срутена, в глухата стая с двете ръждясали халки от люлката ми, с ухания от странни примеси на босилек и сушени плодове, на книги и старо дърво, наблюдавах експлозиите на мастилената капка, която пущах в чашата с вода. Приличаха ми на облаци, раздирани от светлината. Години по-късно щях да видя угасването им в залеза на Замбези, в изтляващите фрески на Сеславци и в текстилните отломки на коптите. Щяха да изплуват в слепотата ми, когато надзърнах в нейния мрак.

 

 

На двадесет и пет години ослепях неизлечимо.

 

 

Бавно, много бавно в моето съзнание се разкъсваха непроницаеми завеси, избликваха лъчи и се извайваха формите на онзи незаменим свят, с когото вече се бях простил. Пристигнал като в сън от непрогледния мрак, вече разбирах високата цена на живота.
Рисуването се превърна в моя неизлечима болка. У човека има вродена жажда за светлина. Целият земен свят е наситен с различия и горест към своите изтубени Начала. Ние изстрадваме самотата си, търсим близост и упование в игрите и древните танци, в песните и в пещерната светлина на огъня. Дълбоко стаената в нас първичност търси другия, чрез когото вече осъзнава съществуването си.

 

 

Искаме да доизградим света

 

 

Недовършеното от Създателя, човекът сътворява във вид на изкуство, по-съвършено от природните форми.

 

 

"Вашата картина е добър урок, даден на природата" - казва Шекспир

 

 

Човешкото ни безсилие поражда неверието и ни пречи да видим кристалната структура на света. Виждаме само собствения си хаос, нищетата и болката. И закопняваме за творчество, с което да го подредим. Но тогава идва съмнението – това най-благодатно състояние на зрящия художник, мига за изпитание на силния човек, който е разбрал, че е надвесен над нова бездна.

 

 

Рисувам, защото се съмнявам". Румен Скорчев

 

 

Чети и: Роджър Хобс - Призрак

 

 

Харесайте или споделете новината ако Ви е допаднала:

Още Арт