"Домът на Бернарда Алба" в театър "Сълза и смях"

 

Цветана Манева партнира на младите си колеги - абсулвенти

 

 

На 16 април от 19 часа на сцената на театър "Сълза и смях" можете да гледате представлението "Домът на Бернарда Алба". Спектакълът е продукция на Университетски театър към НБУ. Режисьорът Възкресия Вихърова събира на сцената дебютиращи артисти и техните преподаватели Цветана Манева и Антоанета Петрова.

 

 

"Домът на Бернарда Алба" взе участие на Международен театрален фестивал Варненско лято – 2011 г. и в театралния фестивал „Театърът помага на театъра“ – гр. Трявна. Представлението бе основно репертоарно заглавие в кампанията на Унивеситетски театър към НБУ „Открий театъра – ВХОД ДОСТЪПЕН за хора с различни възможности“ и направи турне в цялата страна.
Почетен професор Цветана Манева с радост партнира на младите си колеги - абсулвенти, които са и нейни възпитаници.

 

 

 

"През смеха - черен и горчив - оживява историята на току-що овдовялата Бернарда Алба, която, станала вече глава на семейството, налага на петте си дъщери осемгодишен траур. Затворени зад дебелите стени домът не е вече семейно огнище, а затвор, манастир,
лудница.

 

 

Да се измъкне от него има шанс единствено най-старата, най-непривлекателната, но и най-облагодетелствана от наследството - Ангустиас. Годежът й с Пепе ел Романо би я освободил от майчината тирания. Този годеж обаче нажежава ревността, завистта,
омразата и отчаянието в дома. Срещу тях е безсилен всеки опит на майката Бернарда Алба.

 

 

Драматичният и образ на гневна, деспотична, но и слаба, всеотдайна жена се оплита в поредица от трагични грешки спрямо нещастните й дъщери, жертви на изкълчена ценностна система. Зрелището е болезнено красиво и меланхолно яростно. Като в задушлив корсет е стегнат светът на девет самотни жени в различна възраст, принудени да споделят едни и същи стаи, отчаяния, мечти, бижута, сексуални копнежи, рани, гняв, крясъци и мълчания."

 

 

Чети и: Джон Макгахърн - Сред жени

 

 

Харесайте или споделете новината ако Ви е допаднала:

Още Арт