Вито Валентинов - Секстетът на Сийфърт

 

В рамките на програмата си за съвременна скулптура на галерия "Васка Емануилова"

 

 

Изложбата показва група от шест триизмерни обекта, които представляват пространствени визуализации на взаимоотношенията между светлината, материята, времето и пространството.

 

 

Процесът на аналитично изследване на взаимоотношението между всички тези компоненти зрителят възприема в концентриран вид – като "документ". Тогава, когато те са съсредоточени в сложно изградени обекти, чиито отделни елементи представят физически зависимости. Изложбата се отнася към въпроса дали познаваме неизменните, природни условия на собственото ни възприятие. Тя е изследване на едни от базисните изразни средства и концепции за изкуство – цвят и форма, като показва момента на тяхното взаимодействие чрез посредничеството на светлината.

 

 

Вито Валентинов работи в областта на скулптурата, рисунката и късометражното кино. Той учи стенопис в НХА, София, след което завършва в холандските институти за изкуство АКI и DAI. През 2006 се завръща в България и специализира кинорежисура в НАТФИЗ. Същата година дебютира с късометражния филм  "Falling on the Fovea", съвместен проект с Кристина Яначкова, който участва в изложбата "The Projection  Project" в Музея за съвременно изкуство MuHKA в Антверпен. 

 

 

Вито има множество участия в изложби и фестивали в България и чужбина (измежду които Фестивал за медийно изкуство Friesland 2004, Холандия; Биенале de Kunstvlaai 2006 Амстердам; Филмини 2009; Sofia Design Week 2012 и др.) Неговото изкуство често е вдъхновено от науката, от която той черпи своите теми и сюжети. Вижте изложбата от 17 април до 19 май.

 

 

Чети и: Живописта на Тонино Капуто – прозорец към света

 

 

Паралелно с изложбата на Вито Валентинов и в сътрудничество със Sofia Contemporary в галерия "Васка Емануилова" ще бъде открита и изложбата на Ева Котяткова "Домашен арест", 2013, която ще продължи от 19 април до 12 май. Изложбата се осъществява под мотото на тазгодишния фестивал "Близо, по-близо, заедно – упражнения по съжителство", куриран от Овюл Дурмушоглу и представлява скулптурен обект, посветен на изолацията и изключването. Социалният контрол и дисциплината са водещи теми в работите на Ева Котяткова, за които тя използва различни медии като хартия, социални интервенции, пърформанси, а в случая – скулптура.

 

 

Харесайте или споделете новината ако Ви е допаднала:

Още Арт