Лубомир Типълт - Червеният рицар

 

Чешко участие в Sofia Contemporary Art

 

 

Чешкото присъствие на второто издание на фестивала за съвременно изкуство Sofia Contemporary ще бъде отчетено с две съвременни изложби – проектът "Домашен арест" на Ева Котяткова (в основната програма) и голямоформатните маслени платна на Лубомир Типълт обединени под името "Червеният рицар" (в паралелната програма), представени лично от художника.

 

 

 

 

"Червеният рицар" ще бъде открита на 18 април от 18.00 часа в Галерията на Чешкия център на ул. "Раковски" 100. Експозицията ще продължи до 12 май 2013 година.

 

 

Лубомир Типълт (1975) завършва чешки художествени училища – Висшия институт за приложни изкуства в Прага и Факултета за изобразително изкуство в Бърно, но също така Дюселдорфската художествена академия, където през 2004 г. става мастър ученик в ателието на А. Р. Пенк (A. R. Penck).

 

 

Живописта на Типълт е създадена в две равнини – критично фокусирана символична конфигурация и конструктивна (механична) абстракция, движеща се на нивото на утопията. В последните си творби авторът синтезира двата полюса върху обща повърхност, чрез което постига виртуална среща на два различни на изразяване свята , като това излиза извън рамките на картината и се прехвърля в инсталациите.

 

 

Свързва някои от по-старите си теми и чрез конфронтиране създава  нови семантични отношения. Формално погледнато може да се каже, че това е склонност към експресивна голямоформатна конфигурация  със силно съдържание за комуникация. Създава алегорични герои, намиращи се в роли на заем на границата на реалността и абсурда.

 

 


Ева Котякова - Домашен арест

 

 

Изложбата може да се види от 19 април до 12 май в галерия "Васка Емануилова" на бул. "Янко Сакъзов" 10.

 

 

Ева Котяткова (1986) е млад художник, през 2007 г. става лауреат на конкурса за млади чешки творци "Индржих Халупецки". Чрез игрив и неповърхностен начин изследва ролята и позицията на човека в социалната система и неговото лично пространство, в което ежедневно се движи. Всяко отклонение от равновесното състояния предизвиква отключване на причинни връзки, които по труден път се връщат към ново равновесие.

 

 

Чети и: Живописта на Тонино Капуто – прозорец към света

 

 

Котяткова вижда във всеки зрител приятел, с когото споделя своя шарен, но и по някакъв начин ограничен свят. Правилата, ритуалите, стереотипът или изолацията пречат за откровения и отворен поглед. Поради общата лесно преносима тема за детството, училището и колективното поведение, зрителят лесно е въвлечен в нейния свят и се проектира на нейното място. Въпреки различният характер на медиите, които използва (рисунка, пърформанс, скулптура, инсталация), нейните творби са разпознаваеми със своята наивност и закачливост. 

 

 

Харесайте или споделете новината ако Ви е допаднала:

Още Арт