Teлефонната палата ще бъде компютърна клавиатура

 

Бранимира Славова-Колева спечели първо място в конкурса Трансформация

 

 

Проектът „Нека клавишите говорят така, че думите ни да светят“ на Бранимира Славова-Колева спечели първо място в конкурса за художествена трансформация на фасадата на Телефонната палата на VIVACOM Art Hall и Sofia Design Week, в който взеха участие 97 проекта на архитекти, артисти, художници, дизайнери, урбанисти и различни граждани с отношение към обществените пространства. Победителят стана ясен на специално събитие във VIVACOM Art Hall. Младата архитектка спечели 3000 лева и възможност и бюджет за реализация на проекта й, който ще бъде изложен на огромното платно в центъра на столицата за минимум три месеца.

 

 

Проектът на Бранимира събра най-много гласове от журито с оригиналната идея да трансформира фасадата на Телефонната палата в компютърна клавиатура, като превърне всеки прозорец в клавиш. „Трансформацията провокира сетивата, а това води до комуникация, чиято основна цел е обмяна на информация, идеи и послания. Ние сме в ерата на компютъра и той е този, който ни отваря прозорците към света. Имено поради тази причина съм избрала проекта за преобразуване на фасадата на Телефонната палата да е насочен към прозорците и тяхната трансформация в една нетрадиционна клавиатура. С осветяване на различни клавиши през нощта, клавиатурата ще изписва различни думи и така новият облик на фасадата ще отправя актуални послания към жителите на града,“ обяснява креативната си идея Бранимира.

 

 

„В конкурса участваха три предложения на различни автори, работили върху идеята за клавиатурата като символ на съвременните комуникации, но идеята на Бранимира е разработена в най-голяма дълбочина, включвайки опцията да изписваме различни послания със социален контекст с клавиатурата“, Адрияна Михайлова, член на журито от страна на VIVACOM. „Получихме много оригинални и креативни идеи, но всички членове на журито оцениха най-високо тези, които имат елемент на интерактивност и интерпретират идеята за съвременните комуникации. Затова решихме да дадем и една специална награда от 1000 лева на проекта „Интерактивна трансформация“ на студио Phormatic Visual Lab, които ни впечатлиха с идеята за софтуер и мобилно приложение, с което всеки да може сам да променя облика на сградата с прожекция на различни анимации върху фасадата. Надяваме се за в бъдеще да можем да реализираме и тази идея съвместно с тях“, допълва още тя.   

 

 

Още Арт