Бах в навечерието на Възкресение Христово

 

На 24 април в Аула Максима на СУ

 

 

В навечерието на Възкресение Христово (24 април 2013 г. от 19.00 ч.), за седма поредна година в Аулата на Софийския университет "Св. Климент Охридски"  ще прозвучи величествения "Матеус Пасион" на Й.С. Бах, под диригентството на маестро Йосиф Герджиков. Това е една  от  най-забележителните творби на композитора, създадена по глави 26 и 27 от Евангелие според Матея, пресъздаващи събитията от Страстната седмица - страданията Христови, пътя до Голгота и Разпятието.

 

 

Изпълнението на "Матеус пасион" за поредна година се организира от фондация "Бахово общество в България", с подкрепата на Cantus Firmus, Културния институт и Богословския факултет на Софийски университет "Св. Климент Охридски" и е част от програмата на "Европейския музикален фестивал", в подкрепа на кандидатурата на София за Европейска столица на културата 2019.

 

 

По традиция специален гост на събитието ще бъде австрийският тенор Виргил Хартингер. Той ще изпълни ролята на Евангелиста, а негови партньори-солисти на сцената ще бъдат: Гиргина Гиргинова (сопран), Олга Михайлова - Динова (алт), Пламен Бейков (бас) и Петър Данаилов (бас-баритон). Участие в концерта ще вземат още: Камерен смесен хор "Св. Троица", с диригент Елиянка Михайлова, Хор на Българска асоциация по музикотерапия и Камерен оркестър от инструменталисти, съставен от изтъкнати наши солисти от големите държавните оркестри, с диригент Йосиф Герджиков.

 

 

През 2012 г., за представянето на пасионите от Й. С. Бах в България, фондация "Бахово общество в България" е удостоена с престижната награда "Златно перо", връчвана ежегодно от Classic FM радио за изключителен принос към българската култура и изкуство.

 

 

Чети и: Приказки за кларинет

 

 

Тази година събитието се провежда под патронажа на кмета на София, г-жа Йорданка Фандъкова. Очаква се присъствието и на други официални гости, сред които: Негово Преосвещенство Знеполския епископ Йоан - викарий на Софийския митрополит и ставрофорен иконом Ангел Ангелов - протосингел на Софийската Света митрополия и предстоятел на храм "Света София".

 

 

Харесайте или споделете новината ако Ви е допаднала:

Още Арт