Илия Желев излага жиопис в Арт галерия "Ларго"

 

С творбите си пловдивчанинът е своеобразен посланик на България в множество европейски градове

 

 

Повече от 15 години Илия е търсен художник на международната художествена сцена в Европа. От 1994-та негови произведения могат да се видят и купят в галерия Пранерщрасе – Мюнхен. Благодарение на своето естетическо внушение те вече са намерили  място в многобройни частни колекции.

 

 

За Желев професор д-р Стефан Станев казва: "Всичко има  в картините му: горещото южно слънце и писаните възрожденски къщи на Стария Пловдив‚ пламтящите багри на родопските халища и зелените планински ливади‚ синьото небе с червените луни над нашепващия легенди Царевец‚ символите в резбованите тревненски тавани и икони… От всичко това ще намерите в картините на Желев‚ пречупено през вътрешната му чувствителност и светоусещане и предадено на белия лист в една феерия от багри‚ символи‚ знаци и цветни хармонии‚ в едно приказно вълшебство‚ което те грабва‚ захласва и омайва."

 

 

С творбите си пловдивчанинът е своеобразен посланик на България в множество европейски градове, където е редил изложби. През миналата година негови произведения бяха изложени редом с оригинали на Марк Шагал в съвместна изложба в Германия през март. "Две села, два свята - Марк Шагал и Илия Желев" се наричаше проектът, осъществен в Хамбург и Берлин от престижната галерия "Менсинг". Това е голямо признание не само за художника, но и за високото качество на съвременното българско изкуство.

 

 

 

 

Изтъкнатият изкуствовед проф. Ралф Ренсман пише в една от речите си за изложбите на Желев: "В наситеността при наслагването на цветовете българинът се изявява като последовател на руснака Марк Шагал, един от четиримата безсмъртни на класическото модерно изкуство. Желев е сроден по душа с непринудеността  на Шагал. Както скромният с поведението си руснак е бил рисуващ поет в царството на един загадъчен откъснат свят, така и творецът Желев е очарователен разказвач в сферата на приказното. Сглобявайки  по нов начин своя свят от фантазии, той стига до различни изкази на магическия си конгломерат.”

 

 

Чети и: Свилен Стефанов - Арогантна живопис

 

 

И в настоящата изложба ще видим любимите теми и сюжети на пловдивчанина. Пъзелът от чувства и емоции, който реди, често ни изненадва с неочаквано съчетание на символи и знаци. Редом с чисто човешките и битови картини ще открием космически символи. До стилизирания образ на детето или родната къща Желев реди луни и звезди. В картините му винаги има стълби, които водят нагоре, в небесата… Багрите му са ярки, огнени, вълнуват сетивата със своята сурова категоричност.

 

 

Не пропускайте този пир за сетивата. Изложбата продължава до 23 май в Арт Галерия "Ларго".

 

 

Харесайте или споделете новината ако Ви е допаднала:

Още Арт