Надежда Олег Ляхова - Видеоинсталация "Рамки"

 

За свободата, която си позволяваме или ограничаваме в изразяването чрез образи

 

 

Видеоинсталацията "Рамки" включва 6 прожекции, посветени на различни визуални и социални ограничения. В три от своите видеа: "Неудържимата природа на Ренесанса", "Неустоимият чар на импресионизма" и "Необоримият аргумент на концептуализма" (създадени през 2012–2013 г.) художничката коментира течения от визуалното изкуството – ренесанса, импресионизма и концептуализма, като недвусмислено поставя въпроса за възможните свободи или рамки на всяко едно от тях.

 

 

Към тях прибавя и работата "Разговор" от 2005 г., всъщност неволно записан разговор между художници за някои от големите имена в историята на живописта.

 

 

Като контрапункт се появява видеото "Тежест", в което авторката разказва лична история от своето детство – времето, когато се оформят естетическите предпочитания и системата от възгледи за цялостно възприемане на света.

 

 

В "Бягащи образи" (2012) в рамките на пет минути и 45 секунди Надежда Олег Ляхова ни предлага своя визия за заобикалящия свят, очевидно предопределена от всички споменати възможности и ограничения. Визуалните натрупвания и придобитият социален опит придават многообразие и плътност на погледа. Така светът се "чете" многопосочно – подобно на начина, по който образите се наслагват във видеото.

 

 

Чети и: Слав Бакалов - Изход

 

 

Надежда Олег Ляхова е родена през 1960 в София. Живее и работи в София. Художничката е известна със способността да "улавя" и пресъздава най-деликатните и често невидими състояния на предметите, хората и човешките взаимоотношения. Умението да забележи онова, което другите не виждат, да "извади" нюансите и от най-делничната ситуация или от най-обикновената случка, я превръщат в един от най-чувствителните съвременни автори.

 

 

Вижте инсталацията "Рамки" в Софийската градска художествена галерия от 1 до 12 май 2013 г. Откриването ще е 7 май (вторник) от 18.00 часа.

 

 

Харесайте или споделете новината ако Ви е допаднала:

Още Арт