Георги Тенев - Паметник от моя спомен

 

Фоторепродукции на мемориални плочи с имената на загинали през войните български войници и офицери

 

 

Проектът на писателя Георги Тенев "Паметник от моя спомен" е архивен и биографичен прочит на конкретен факт от историческото минало и днешния ни поглед към него. Той представя 200 фоторепродукции на мемориални плочи с имената на български войници и офицери, загинали в Балканската, Междусъюзническата и Първата световна война (1912-1913 година).

 

 

Съдбата на тези плочи през годините е незавидна. Те са част от мемориал, издигал се в района на днешния НДК. Паметникът на загиналите от 1-ви пехотен софийски полк и 6-и пехотен търновски полк е пострадал частично от бомбардировките през 1944 година и е заличен окончателно през 70-те години при строежа на НДК и оформянето на околното пространство. Надписите с имената на военните са запазени в хранилищата на Националния военно-исторически музей, но всички опити и инициативи за възстановяване на паметника под една или друга форма през последните 20 години не са имали никакъв реален успех.

 

 

Поставянето на репродукциите съвпада със 100-годишнината от войните, в които са загинали българските войници и офицери и със 75-годишнината от откриването на оригиналните мемориални стени.

 

 

Чети и: Нощта на литературата 2013 в 10 български града

 

 

Георги Тенев реализира проекта в екип със скулпторите Наталия Тодорова, Ивана Ненчева и Илия Новачев, дизайнера Гарс, фотографите Красимир Стоичков и Петър Йорданов, кинорежисьора Любомир Печев. Можете да го посетите на 6 май 2013 г. (фасадата на СГХГ откъм Градската градина).

 

 

Харесайте или споделете новината ако Ви е допаднала:

Още Арт