Художествена акция на Миша Кубал

 

Лекция – пърформанс от 16.00 часа

 

 

От 13 до 19 май 2013 дворното пространство на Националната художествена академия на ул. "Шипка" 1 ще се превърне в "открита сцена" за творчески изяви. Проектът е част от поредица акции на Миша Кубал под заглавие "Public Prepositions", съвместно с Гьоте-институт и НХА. В същия ден – 13 май (понеделник) от 16:00 часа Миша Кубал ще представи лекция – пърформанс.

 

 

Събитието, както и проявите на откритата сцена ще бъдат предавани в интернет от уеб камера.

 

 

За този проект Миша Кубал пише: "Експериментът дава възможност да се изследват разликата, интерференцията или съответствието между две нива на презентацията – реалното и медиалното, т. е. сцената и страницата в интернет. И двете имат универсална претенция: сцената, която по израза на Фридрих Шилер представлява "дъски, побрали в себе си целия свят", се среща с нова медия, самото наименование, на която (световна мрежа) твърди, че е глобална платформа.

 

 

Чети и: Край на шегите - изложба полска сатирична рисунка

 

 

Тук се преплитат двете нива на една експозиция - излизане на сцената, в светлината на прожекторите с наблюдение, а именно гледаш, без другите да те виждат. Тази диалектика на експозиция и наблюдение се характеризира с два феномена, които винаги се споменават в съобщенията за "публичната сцена" и в реакциите на посетителите и печата – единият е "спикърс корнър", защитено свободно пространство за публично говорене, а другият се идентифицира като "Биг брадър", контролирано пространство, в което всеки може открито да наблюдава другите.

 

 


Харесайте или споделете новината ако Ви е допаднала:

Още Арт