Марио Варгас Льоса идва в София на 18 май

 

Именитият писател ще бъде удостоен с  Доктор хонорис кауза на Софийския университет

 

 

Испано-перуанският писател  Марио Варгас Льоса ще посети столицата ни и ще се спрещне със своите почитатели. Повод за неговото гостуване е удостояването му с почетното звание Доктор хонорис кауза на Софийския университет „Св. Климент Охридски”.

 

 

Можете да се срещнете с Нобеловия лауреат на 18 май. Събитието ще се сътои от 11.00ч., в Аудитория 65, Южно крило на СУ.

 

 

Посещението се осъществява под патронажа на Посолството на Испания в България и със съдействието на Институт Сервантес и издателствата "Колибри" и "Хермес".

 

 

Марио Варгас Льоса (1936) е сред най-влиятелните имена в съвременната литература - често го определят като автор с най-всеобхватно творчество на испански език и най-значима фигура в испанската и испаноамериканската проза на XX век. Член е на Испанската кралска академия на езика, титуляр е на множество престижни литературни отличия, сред които награда Сервантес и Принцът на Астуриас, а през 2010 г. Шведската академия му присъжда Нобелова награда за литература "заради неговата картография на властовите структури и мощните образи на съпротива, въстание и погром на индивида".

 

 

Посещението на големия испаноезичен творец съвпада с издаването в България на някои от най-внушителните му романи, сред които "Панталеон и посетителките", "Мечтата на келта" и "Литума в Андите", както и с появата на забележителната есеистична книга "Цивилизация на зрелището".

 

 

Чети и: Любомир Розенщайн - Планетата на щастието: думи за медитация

 

 


Харесайте или споделете новината ако Ви е допаднала:

Още Арт